A kóros alvászavarral küzdők nem kaphatnak jogosítványt

8

Nem hosszabbítják meg azoknak az autósoknak a jogosítványát, akikről kiderül, hogy kóros alvászavarral küzdenek. Nincs elég szakember a részletes vizsgálathoz, állítja egy főorvos, viszont egyre több közlekedési balesetet okoznak a vezetés közben elalvó autósok, írja a TotalCar. 

2011-ben 186, tavaly 290 közlekedési balesetet történt az utakon azért, mert egy autós elaludt a volánnál. Az elalvásos balesetek nem csak nálunk jelentenek nagy gondot, ezért egy Európai Uniós előírás értelmében az alvászavarok tüneteire március vége óta külön figyel a háziorvos, ha valaki a lejáró jogosítványunkat szeretné meghosszabbíttatni. Mindez nem keverendő össze az egyszerű fáradtsággal és kialvatlansággal, mert alvászavarról akkor beszélünk, ha valaki ugyan időben lefekszik este, mégsem tudja kipihenni magát, de fogalma sincs, miért.

Az Emberi Erőforrások Minisztériumában megváltoztatták a jogszabályt, amelyben leírják, milyen orvosi vizsgálatokat kell elvégezni, mielőtt újabb 5-10 évre meghosszabbítják a jogsinkat.  A jogszabály jót akar, csakhogy az orvosok zöme nem készült fel a változásra. Akinek most jár le a jogosítványa, alvászavar-gyanú esetén kérdezéses tesztre, esetleg alváslaborban végzett vizsgálatra számíthat, és akár hetekig-hónapokig nem vezethet.
A cikk folytatásához kattintson ide.
Forrás: totalcar.hu
Megosztás