Egészségre káros krómot talált cipőkben a fogyasztóvédelmi hatóság

4

A Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság laboratóriumában megvizsgált 25 pár cipőt, ezek közül négyről kiderült, hogy olyan mennyiségben tartalmaz krómot, ami már káros lehet az egészségre, így ezeknek a cipőknek a forgalmazását megtiltották. 

A vizsgálaton 5 pár lábbeli felelt meg minden szempontnak.

A szakemberek 5 pár gyermek, 12 pár női, 8 pár férfi cipőt ellenőriztek a laboratóriumban. A 4 pár kifogásolt lábbeli bélésében kilogrammonként 5 milligrammnál magasabb volt a krómtartalom, ami súlyos egészségügyi kockázat.

A cipőkben talált króm erősen mérgező, rákkeltő anyag, már nagyon alacsony koncentrációban is képes bőrgyulladást, dermatitiszt kiváltani. A krómot nem szándékosan alkalmazzák a bőr és a bőripari termékek gyártásánál, hanem a bőr feldolgozásakor, a cserzéshez használt króm oxidációja során képződhet – jegyezte meg közleményében az NFH.

A hivatal az MTI érdeklődésére közölte: a mintavétel helyén összesen 27 pár cipőt vontak ki a forgalomból, de a forgalmazói lánc felgöngyölítésével további termékletiltások is következhetnek. Az ezekhez tartozó számadatokról a hatóságnak nincs ismerete, miután ezekről az illetékes elsőfokú hatóságok, azaz a kormányhivatalok intézkednek.

A szakemberek azt is ellenőrizték, hogy a szabályoknak megfelelő tájékoztatás szerepel-e a termékeken, hogy a vásárlók megfelelően tudjanak tájékozódni. A címkézés módja többféle is lehet, a lényeg, hogy rajta legyen a cipőkön vagy a dobozukon.

A hivatal tájékoztatása szerint az ellenőrzés során 3 pár cipőről derült ki, hogy az anyagösszetételt tüntették fel hibásan, a gyártó és importőr neve pedig 20, illetve 19 pár cipőnél hiányzott. Ez a hiba jelentéktelennek tűnhet, ám egy esetleges vitás ügy rendezésénél kellemetlenséget okoz, ha nem lehet tudni, hogy ki gyártotta a cipőt, vagy ki a forgalmazó.

A leggyakoribb minőségi kifogás a hatósági tapasztalatok alapján a lábbelikkel kapcsolatos. Éppen ezért hangsúlyozzák: ezekre a termékekre a hatályos jogszabályok szerint 2 év szavatosság vonatkozik.

A vizsgált termékek listáját ezen a linken tekintheti meg.

Forrás: MTI

4 hozzászólás

  1. Isvánné Bodnár / facebook on

    Ez szörnyű!!!DE.:miért nem hozzák nyilvánosságra ezeket a cipő „márkákat”???Ne csak az ijesztgetésig jussanak el!Ugyanez van az élelmiszerekkel is!!!Homály fedi az elkövetőket!!!!!Miért????

Leave A Reply

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com