A víz világnapja – Egy nap a Föld vízkészletének védelméért

1

Világszerte fenyegető méreteket ölt az ivóvízkészletek apadása, egyelőre még elegendőek a készletek arra, hogy kielégítsék a Föld lakosságának igényeit – de egyre nagyobb gondok lesznek.

A WMO becslései szerint 2050-re a jelenlegi 7,3 milliárdról 9,1 milliárdra emelkedhet a világ népessége, s emiatt akár 55 százalékkal is megnőhet a vízigény. Ennek elsődleges oka a mezőgazdasági termelés, amely már ma is a vízfelhasználás 70 százalékát teszi ki. A beszámoló szerint a világon 748 millió ember nem jut tiszta ivóvízhez, és 2,5 milliárdan élnek csatornázatlan lakhelyen. A Föld népességének több mint a fele nyeri az ivóvizet a talajvízből. A világszervezet becslései szerint e készleteknek mintegy 20 százalékát fenyegeti túlzott kitermelés. Kína, India, az Egyesült Államok vagy a Közel-Kelet egyes részein a talajvízkészleteket fenntarthatatlan módon használják fel.

Vasárnap, a víz világnapján országszerte számos helyszínen várják az érdeklődőket tudományos és ismeretterjesztő, kulturális, valamint sportprogramokkal az intézmények:

  • A Fővárosi Csatornázási Művek idén is megnyitja szennyvíztisztító telepeinek kapuit az érdeklődő diákok és a lakosság előtt a világnap alkalmából. Csütörtökön és pénteken több mint két és fél ezer diákot fogadott a Dél-pesti Szennyvíztisztító Telep, szombaton pedig a közönséget várják, hogy bemutassák a szennyvíztisztítás folyamatát és a legkorszerűbb magyar technológiákat – közölte az intézmény az MTI-vel.
  • A zalavári Kis-Balaton Ház március 22-én egész nap ingyenesen lesz látogatható.
  • Nők a Balatonért Egyesület balatonfüredi és balatonarácsi csoportja előadásokat szervez a víz és fenntartható fejlődés jegyében.
  • Herenden 20 kilométeres körtúrát szerveznek, amelyen a környék forrásait ismerhetik meg a résztvevők.
  • Szegeden többek közt a vadasparkba, az Anna Gyógy-, Termál és Élményfürdőbe és a Szent István téri víztoronyba várják az érdeklődőket.
  • Az ország 12 helyszínén indul el 10 órakor egyszerre a Gátőrfutás elnevezésű verseny, amelynek néhány kilométeres szakaszain a magyarországi gátakat és környéküket lehet jobban megismerni, a pontos információkról, a start-cél koordinátákról az Országos Vízügyi Főigazgatóság, a Magyar Hidrológiai Társaság honlapján, valamint az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF) Facebook-oldalán lehet tájékozódni.
  • A budapesti fürdők is csatlakoznak a vasárnapi világnaphoz koncertekkel, lézershow-val, táncbemutatókkal. A Széchenyi Gyógyfürdőben a Strokes Percussion Group koncertje mellett szépség és egészség témájú vásárral, játékokkal, tanácsadással készülnek, a Szent Lukács Gyógyfürdőben a gyógyvízkóstolóval egybekötött vezetések mellett afro-beat, balkán, funk, brazil stílusú zenére szórakozhatnak a fürdőzők. A Király Gyógyfürdőben hastáncprodukciót tekinthetnek meg a vendégek, akik vezetett fürdőbemutatón is részt vehetnek. A Dagály Termálfürdőben a masszázsra vágyókat várják kedvezményekkel. A Csillaghegyi Strandfürdőben búvárok segítségével próbamerüléseken lehet részt venni.

A világnap programjairól és helyszíneiről a vizvilagnap.hu oldal nyújt bővebb felvilágosítást.

A víz világnapját az 1992-es Rio de Janeiró-i környezetvédelmi konferencia kezdeményezésére 1994 óta ünneplik világszerte. Az ENSZ március 22-ét nyilvánította a víz világnapjává, amelynek célja a környezet és ezen belül a Föld vízkészletének védelme.

Forrás: Greenfo, MTI

1 hozzászólás

Leave A Reply

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com