„Az a bizonyos egy százalék…” – Női agy kontra férfi agy

1

Mennyire különböznek a férfiak és a nők? Másként gondolkodnak-e, másként beszélgetnek-e és ha igen, akkor hogyan találnak közös hangot? – keresi a választ az Üzlet & Pszichológia

Az utóbbi évtizedekben számos tudományos és alkalmazott területen felmerültek ezek a kérdések, amelyekre a válaszokat keresve különböző pszichológiai elméletek és vizsgálatok igyekeznek feltárni az említett különbségek okait. Az üzleti élet fontos része a problémamegoldás, a kapcsolatkialakítás és a kommunikáció. Mindhárom területen tetten érhető a különbség a nők és férfiak közt. Lássuk, mik ezek!

A kérdés már ott kezdődik, hogy a fiús vagy lányos viselkedést a szülők ültetik-e át a gyerekekbe, vagy éppen a gyerekek igényeit követve adnak a lányok kezébe babát, a fiúkéba pedig autót.

Melissa Hines és Gerianne M. Alexander majmokon végzett tudományos kísérletei azt bizonyították be, hogy az érdeklődést meghatározza a nemiség, tehát a hím majmok maguktól is a kis autókhoz mentek, míg nőnemű társaik a babázást választották. Természetesen vannak kivételek, és a szülői hatás se választható le, azaz a férfiak és a nők másképpen szocializálódnak. De nézzük most az adottságbeli különbségeket, melyek bármilyen interakcióban megnyilvánulnak, az utcán éppúgy, mint egy munkahelyen.

A férfiak és a nők agya kilencvenkilenc százalékban egyforma. Az az egy százalék viszont sok mindenre magyarázat. Doreen Kimura és Simon Baron-Cohen néhány tényre hívták fel a figyelmet:

  • eszerint a férfiak agya nagyobb,
  • viszont a nők agya sokkal tömörítettebb, gyorsabban dolgozik,
  • a hölgyek az agyuk nagyobb részét használják, mint a férfiak.

Van eltérés a szürke- és fehérállományban is, valamint más agyi területek arányaiban is. Ezek pedig mind magyarázattal szolgálnak az eltérő viselkedésre, gondolkodásra – általában.

Hogy néhányat említsünk:

  • a nők inkább a verbális tesztekben jeleskednek,
  • a férfiak pedig a matematikai következtetésekben, a térbeli tájékozódásban és a képek mentális forgatásában jobbak.

A mai oktatási rendszer inkább a lányoknak kedvez, tekintve, hogy ott sok a verbálisan megoldható feladat.

A teljes tartalom letölthető innen.

Forrás: upszi.hu

1 hozzászólás

Leave A Reply

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com