Nőtt az AIDS okozta halálozások száma

1

Tavalyhoz és tavalyelőtthöz képest is nőtt az idén az AIDS okozta halálozások száma Magyarországon – közölte az Országos Epidemiológiai Központ hétfőn, az AIDS elleni küzdelem világnapján az MTI-vel.

A központ által közölt adatok szerint 2014 első három negyedévében többen, tizenegyen haltak meg az AIDS következtében, mint 2013-ban (heten), illetve 2012-ben (kilencen) az egész évben. Utoljára 2011-ben volt hasonlóan magas ez a szám, akkor tizenketten haltak meg AIDS-ben.

A regisztrált HIV-fertőzöttek száma szeptember végén 209 volt, a bejelentett AIDS-betegek száma pedig 36. Mind a HIV-fertőzöttek (77 százalék), mind az AIDS-betegek (80 százalék), mind pedig az AIDS-ben elhunytak (91 százalék) túlnyomó többsége férfi volt, a korábbi évekhez hasonlóan. A HIV-fertőzöttek 57 százaléka homo- vagy biszexuális kapcsolatban, 10 százaléka heteroszexuális kapcsolatban, 0,4 százaléka pedig intravénás kábítószer-használóként fertőződött meg a központ adatai szerint.

Az epidemológiai központ közleményében felidézték: az AIDS világnapjának központi témája 2012 és 2015 között az a célkitűzés, hogy ne forduljon elő új HIV-fertőzés, legyen vége a megkülönböztetésnek, senki ne haljon meg AIDS-ben. Mindezek érdekében az ENSZ nemzetközi szervezete, a UNAIDS idén szeptemberben elindította 90-90-90 nevű programját. A kezdeményezés célja, hogy 2020-ra a HIV-pozitív emberek 90 százaléka tudjon fertőzöttségéről, 90 százalékuk kapjon antiretrovirális kezelést (azaz retrovírus elleni kezelést; a retrovírus beépül a megtámadott sejt genetikai állományába, és így szaporodik), és a kezeltek 90 százalékában a vírus a kimutathatóság szintje alatt legyen. Így 2030-ra elérhető, hogy az évente újonnan regisztrált felnőtt fertőzöttek száma ne haladja meg 200 ezret – hangsúlyozták.

Azt írták: az Egészségügyi Világszervezet (WHO) európai régiójában tavaly mintegy 136 ezer új HIV-fertőzöttet jelentettek, ebből az Európai Unió területén 29 ezer esetet regisztráltak. Nyugat- és Közép-Európában a legtöbb újonnan bejelentett eset a férfiakkal szexuális kapcsolatba kerülő férfiak rizikócsoportjába tartozik, de a heteroszexuálisan fertőződöttek száma mindkét régióban megközelíti az előbbi csoportba tartozók számát. Kelet-Európában a heteroszexuálisan fertőződöttek száma kétszerese azokénak, akik valószínűsíthetően intravénás szerhasználat révén váltak HIV-fertőzötté – közölték.

Az EU területéről gyűjtött epidemiológiai adatok szerint a fertőzés átadásának módja az esetek 42 százalékában homoszexuális, 32 százalékában pedig heteroszexuális kapcsolat. Intravénás szerhasználat révén a fertőzöttek csupán öt százaléka fertőződött HIV-vel. Tavaly az EU-tagállamokban több mint 4300 AIDS megbetegedést diagnosztizáltak, és hozzávetőlegesen ezren haltak meg a tünetegyüttes következtében – olvasható a közleményben.

Forrás: MTI

1 hozzászólás

Leave A Reply

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com