Integrált keringési központ jön létre a szegedi klinikán

17

A Szegedi Tudományegyetem (SZTE) Szent-Györgyi Albert Klinikai Központjának új, 265 ágyas klinikai tömbjébe költözik a szív- és érrendszeri centrum, ezzel teljesen integrált keringési központ jön létre – ismertették kedden sajtótájékoztatón Szegeden.

Az uniós projekt keretében egy helyre kerül a korai halálozást okozó betegségek több mint felét kitevő keringési betegségek diagnosztikájának és gyógyításának teljes egésze.

Ungi Imre, az SZTE invazív kardiológiai részlegének vezetője elmondta: az, hogy a szívkatéterezésre szoruló – köztük elsősorban a legsúlyosabb állapotú heveny infarktusos – betegek minden ellátást megkapnak egy helyen (a korszerű diagnosztika mellett az elektrofiziológiai laboratóriumok, a központi intenzív osztályok és idővel a szívsebészet segítségét is), jelentősen javítja gyógyulási esélyeiket. Az is nagy fejlődés, hogy az egyik szívkatéteres angiográfiás gépet újra tudták cserélni – tette hozzá.

Sághy László, az elektrofiziológiai labor vezetője elmondta: kizárólag a ritmuszavarokkal foglalkoznak, azaz a pacemakereket-, defibrillátorokat ültetnek be, rádiófrekvenciás ablációt (szívritmuszavar-gyógyítást) végeznek, pacemakerelektródákat távolítanak el. A tizenöt éve működő labor a fekvőbeteg-ellátásban európai szintet ért el, emellett az ambuláns betegek korábbi négy-öt hónapos várakozási ideje az átköltözés óta néhány hétre csökkent – ismertette. A fejlesztéseknek köszönhetően két nagyteljesítményű elektrofiziológiai labor áll rendelkezésre, így a társintézményekből gyorsan át tudják venni a betegeket életmentő beavatkozásokra – tette hozzá.

Tapasztó Sándor projektmenedzser közölte: most a 410 ágyas klinika első emeletén folyik a központi műtő és az intenzív osztály egy részének felújítása, január elején pedig a központi sterilizáló felújítása kezdődik meg. Emellett már zajlik egy speciális csőpostarendszer építése a Laboratóriumi Medicina Intézet, a sürgősségi osztály, a 410 ágyas és a 265 ágyas klinikai épület között. Ennek az a célja, hogy a minták minél gyorsabban érjenek el a vételi helyektől a kiértékelési helyig.

A klinikai fejlesztések teljes összege 14,5 milliárd forint, és a projektben eddig bruttó 10,8 milliárd forintot fizettek ki.

Forrás: MTI

17 hozzászólás

Leave A Reply

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com