Mesterséges édesítőszer – Felboríthatja a cukoranyagcserét?

4

Energiamentes édesítőszerek megváltoztatták a bélflórát, és ennek hatására nőtt a vércukorszint a kísérleti állatokban – írja a Nature legfrissebb száma alapján az Origo. A kísérletet hét emberen is megismételték. A vizsgálat eredményét több dolog miatt is megkérdőjelezik.

Eenergiamentes édesítőszert (szacharint) adagoltak egerek étrendjébe, és azt tapasztalták, hogy az édesítők jelentősen megváltoztatták az állatok anyagcseréjét. Az édesítőszereket fogyasztó egereknek jelentősen megnőtt a vércukorszintjük a cukrot (glükózt) fogyasztó egerekhez képest. Ez igaz volt a normál és a magas zsírtartalmú (az elhízott emberek étrendjét szimuláló) diétán tartott egerekre egyaránt.

A továbbiakban a kutatók megvizsgálták mintegy 400 ember baktériumflóráját. Azt tapasztalták, hogy – az egerekéhez hasonlóan – jelentősen eltér az édesítőszert és a cukrot fogyasztó emberek belének baktérium-összetétele. Ezenkívül az édesítőszer-fogyasztást összefüggésbe hozták egyes elhízással kapcsolatos betegségjelzőkkel, például az emelkedett éhomi vércukorszinttel, illetve a csökkent glükóztoleranciával.

Ezután a szerzők erőteljes édesítőszer-diétára fogtak hét olyan önkéntest, akik korábban sosem fogyasztottak ilyen anyagokat. A résztvevőknek a megengedett maximális mennyiségű – 5 milligramm/testtömegkilogramm – szacharint kellett elfogyasztaniuk, ez mintegy 40 doboz diétás kóla édesítőszer-tartalmának felel meg. Négy résztvevőnek négy nap elteltével megemelkedett a vércukorszintje, és megváltozott a bélflórájuk, ami tükrözte az egereknél kapott eredményeket – olvasható az origo.hu-n.

Forrás: Origo

 

4 hozzászólás

Leave A Reply

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com