Csökkentették az árvízvédelmi készültséget

1

Péntekre több helyen is mérsékelték az árvízi védekezés szintjét, már csak a Dráván van érvényben a legmagasabb fokú készültség – közölte az Országos Műszaki Irányító Törzs (OMIT) pénteken az MTI-vel.

Közleményük szerint jelenleg összesen 601,1 kilométeren van árvízvédelmi készültség elrendelve. Ebből már csak mintegy 88 kilométeren (a Dráván) van harmadfokú készültség. Több mint 145 kilométeren (a Lajtán, a Marcalon, a Murán, a Principális csatornán és a Zalán) másodfokú, 367,2 kilométeren (a Dunán, a Rábán, a Rábcán és a Sión) elsőfokú készültség mellett védekeznek.

A Mura Letenyénél rekordértékkel már tetőzött, a Dráván a tetőző vízállások helyenként megközelíthetik az eddig mért legmagasabb vízszinteket – tették hozzá.

A Balaton vízállása nem emelkedett, jelenleg 134 centiméter. A Közép-dunántúli Vízügyi Igazgatóság által szeptember 3-án megkezdett apasztó vízeresztés mértékét megemelték. A belvíz miatt jelenleg tíz vízügyi igazgatóság területén összesen negyvenegy szakaszon van elrendelt készültség. Ebből hét szakaszon harmadfokú, 17 szakaszon másodfokú, és szintén 17 szakaszon elsőfokú készültség van érvényben. A belvízzel elöntött terület nagysága kissé csökkent, a legfrissebb adatok alapján 46 700 hektár (ebből 22 800 hektár vetés-szántó) van víz alatt. A legnagyobb elöntések az Alföld középső vidékén, Szentes – Mezőtúr térségében alakultak ki.

Az előrejelzések szerint a legérintettebb alföldi területeken pénteken és szombaton 10-15 milliméter csapadék várható. Ennek fényében az intenzív belvízvédekezés ellenére az elöntött területek nagysága várhatóan újra emelkedni fog – közölték.

Az OMIT közleménye szerint vasárnap délután hidegfront érkezik, a front előtt, és utána is lehet területi átlagban 10 milliméternél több eső is hullhat. Eleinte a Bodrog és a Felső-Tisza, majd az Inn, a Traun és az Enns, a Bécsi-medence, valamint a Dráva alsó vízgyűjtőjén valószínű a 10-15 milliméter csapadék. A következő napokban csapadékra nem kell számítani.

Az aktívan védekező vízügyi igazgatóságok védelmi szervezetéhez kirendelt társigazgatósági dolgozókat folyamatosan vezényelik vissza. A töltésfeltáró szakcsoport a Dráva védelmi vonalain folyó védelmi munkákhoz nyújt segítséget. A védekezés kezdete óta eddig csaknem 76 ezer homokzsákot és 417 köbméter homokot használtak fel – olvasható az OMIT közleményében.

Forrás: MTI

1 hozzászólás

Leave A Reply

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com