Egyre több jelnyelvi tanfolyam indul Pécsen

2

A jelnyelv oktatása és elsajátítása manapság egyre több embert érdekel, Pécsett is jelentősen több képzés indul, mint évekkel ezelőtt. Ez felkeltette érdeklődésünket, hiszen sokan nem látják hasznát társadalmi szempontból. Utánajártunk: vajon tényleg nagy a kereslet a jelnyelvet tudó szakemberekre? – írja a pecsma.hu

Magyarországon a hallássérültek száma meghaladja a lakosság 10 százalékát, ide tartoznak a siketek és a nagyothallók is. A magyar jelnyelvet a törvény önálló nyelvként ismeri el, sőt mi több a „beszélők” közössége elfogadottan nyelvi-kulturális kisebbség. Az akadálymentesség ezért rendkívül fontos, szakemberek híján viszont nagyon nehezen megoldott országunkban a hallássérültek zökkenőmentes élete. A változás azonban már Pécsett is érzékelhető, egyesületek és az egyetem is nagy hangsúlyt helyez a szakemberek képzésére és az emberek felkészítésére.

Ha nincs szükségünk rá, mire lehet jó?

– Megismerni egy másik kultúrát, megtanulni egy nyelvet sosem fölösleges. Ráadásul a jelnyelv a világ egyik legcsodálatosabb nyelvrendszere. A legegyszerűbben kommunikálható és bárki számára elsajátítható kulturális és társadalmi hovatartozástól függetlenül – idézi az újság Szabóné Cseri Zsuzsát, a Siketek és Nagyothallók Országos Szövetségének Baranya megyei titkárát.

A jelnyelv munkaerő-piaci megbecsültsége ráadásul egyre nagyobb, amellett, hogy teljes értékű nyelvvizsgát ad, bizonyos cégeknél kifejezetten nagy a kereslet a jelnyelvet tudókra – olvasható a cikkben.

A cikk teljes tartalma innen érhető el

Forrás: pecsma.hu

2 hozzászólás

Leave A Reply

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com