A kardiológiai rehabilitációs kezelés fontossága

3

A szívinfarktust átélt betegek tudják, milyen sokkoló a tudat: hirtelen beteggé válni, feldolgozni azt, hogy életet veszélyeztető betegségen estek túl, hogy velük is megtörténhet. Az akut koszorúér-történés miatt kezelt betegeknek lehetőségük van kardiológiai rehabilitációs kezelésen részt venni, mégis ezt sokan igen nehezen fogadják el, nem látják értelmét.   

Pedig a korai rehabilitációs kezelés igen fontos testnek, léleknek egyaránt. Szövődménymentes szívinfarktus esetén, 4-6 napos kezelés után aktív kórházi bennfekvés már nem szükséges, a beteg otthonába vagy kardiológiai rehabilitációs intézetbe távozhat. Ha elfogadja a korai rehabilitáció lehetőségét, orvosok, szakképzett ápolók, gyógytornászok, dietetikusok, pszichológusok segítő figyelme mellett lábadozhat a beteg, a három hetes kezelés után a saját erőnlétének objektív ismeretével térhet vissza otthonába.

E három hét alatt fokozatosan, egyénre szabottan végez gyógytornát, látja, érzékeli terhelhetőségének napról napra való javulását, felméri, mennyi az a fizikai aktivitás, melyet hazatérve is veszély nélkül végezhet. Orvosai felmérik ez idő alatt, van-e szükség a közeljövőben valamilyen eszközös beavatkozásra, mi a beteg számára az optimális gyógyszeres terápia.

Szívinfarktus után a beteg, aki sokszor korábban egyáltalán nem szedett gyógyszert, szembesül azzal, hogy orvosai 4-6 fajta tabletta együttes szedését javasolják. A rehabilitációs kezelés során megérti, erre miért van szükség. A gyógyszerek dózisát számos esetben fokozatosan kell emelni, az optimális dózis beállítása a kezelés alatt megtörténhet.

Sokszor a szívinfarktus kapcsán derül ki a cukorbetegség, vagy az azt megelőző állapot (csökkent glukóz-tolerancia), ennek súlyosságának felmérése, a megfelelő gyógyszeres kezelés beállítása, a diéta megtanulása szintén helyet kap itt. Nehéz lehet sok betegnek a dohányzásról való leszokás. A három hetes nikotin szünet kezdetnek nem rossz, a dohányzás káros hatásairól, a leszokás fontosságáról is pontos információkat kapnak a betegek.

És az a tudat, hogy a rettegett kór, a szívinfarktus nem csak engem sújt, hanem a társaimmal egy cipőben járunk, a súlyos önérzékelési zavarok és az indokolatlan félelmek ellen dolgozhat.   

3 hozzászólás

Leave A Reply

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com