Az étcsokoládé javítja a 60 év felettiek járóképességét

7

Étcsokoládé fogyasztása segíti a láb artériás betegségében szenvedő 60 éven felülieket abban, hogy hosszabb ideig és gyorsabban legyenek képesek járni – derítették ki a római Sapienza Egyetem kutatói.

Perifériás érbetegségben szenvedő 60 év felettiek körében végzett vizsgálatukban az olasz szakemberek kimutatták, hogy étcsokoládé elfogyasztása után két órával a résztvevők nagyobb távolságot tudtak megtenni, hosszabb ideig voltak képesek járni.

Ebben a betegségben beszűkülnek a láb perifériás vénái, és hatással lehet a has, a kezek és a fej vérellátására is. A csökkentett véráramlás fájdalmat, görcsöket, a láb és a csípő fáradtságát okozza járás közben.

A tanulmány készítésébe bevont 14 férfi és hat nő – 60 és 78 év közötti betegek – segítség nélkül tudott járni az étcsokoládé elfogyasztása után, ám ha tejcsokoládét ettek, annak nem volt semmilyen hatása. Az Amerikai Szívtársaság folyóiratában közzétett tanulmányukban a kutatók úgy vélték, hogy a kakaóban található polifenolok csökkenthették a szövetkárosodást, javították a véráramlást a perifériás artériákban – olvasható a The Daily Telegraph brit napilap honlapján.

A betegek járását futópadon vizsgálták reggel, majd két órával 40 grammnyi csokoládé elfogyasztása után. A teszt során használt étcsokoládé 85 százalékos kakaótartalmú volt, azaz igen gazdag polifenolokban. A tejcsokoládénak 30 százalék alatti volt a kakaótartalma, azaz kevesebb polifenolt tartalmazott. Az étcsokoládé elfogyasztása után a betegek átlagban 15 százalékkal hosszabb ideig és 11 százalékkal nagyobb távolságot tudtak megtenni, mint a reggeli mérések során. Sem a távolság, sem az idő nem javult, ha tejcsokoládét ettek.

Bár a javulás mérsékelt volt, ezeknek a betegeknek az életminőségére fontos hatást gyakorolt – idézte Lorenzo Loffredót, a római egyetem kutatóját, a tanulmány társszerzőjét a brit lap. A nitrogén-monoxid szintje, mely összefüggésben van a jobb véráramlással, magasabb volt az étcsokoládét fogyasztók vérében. (A nitrogén-monoxid fontos szerepet játszik a sejtmozgásban, sejtlélegzésben.)

Megfigyelések és más laboratórium kísérletek alapján a kutatók úgy vélik, hogy a magasabb nitrogén-monoxidszint lehet a felelős a perifériás vénák kitágításáért és a járóképesség javulásáért. A szakemberek hangsúlyozzák, hogy egy nagyobb méretű hosszabb távú tanulmányban kell megerősíteni eredményeiket.

Forrás: MTI

7 hozzászólás

Leave A Reply

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com