A svéd gyerekek hajlamosabbak a gluténérzékenységre

1

A svéd gyerekek hajlamosabbak a gluténérzékenységre – ezt állapította meg egy frissen publikált nemzetközi tanulmány.

A kutatást svéd részről Daniel Agardh, a Lund Egyetem orvosa vezette. A Stockholmtól délre fekvő egyetemhez nagy kórház tartozik. A tanulmányhoz német, finn és amerikai kutatók is csatlakoztak. A szakemberek a vizsgálat során csaknem 8700, cukorbetegségre hajlamos, gluténérzékenységben szenvedő gyereket követtek születésüktől hatéves korukig.

A gluténérzékenységet – közkeletűbben lisztérzékenységet – elsősorban a gabonafélékben megtalálható sikérfehérje, a glutén váltja ki. A vizsgált országokban a gabonák fontos részét képezik a táplálkozásnak. A kutatók megállapították, hogy a svéd gyerekek esetében kétszer akkora a kockázata a gluténérzékenységnek, mint az amerikai gyerekeknél. Mi több, az is kiderült, hogy a Svédország déli részén élő gyerekek hajlamosabbak a gluténérzékenységre, mint északabbra élő társaik.

Agardh a Dagens Nyheter svéd napilapnak elmondta: a kutatók nem tudják, miért több a lisztérzékeny gyerek az országban, és vajon mi okozza, hogy délen még rosszabb a helyzet ezzel kapcsolatban. Az orvos szerint a genetikai és környezeti tényezők kombinációja lehet a kulcs, de mindenképpen további kutatások szükségesek ennek kiderítésére.

Világszerte átlagosan az emberek 1,5 százalékánál fordul elő lisztérzékenység, Svédországban azonban átlagosan 3 százaléknál. A svéd gyerekeknél ráadásul fiatalabb korban alakul ki, mint más országok gyerekeinél.

Forrás: MTI

1 hozzászólás

Leave A Reply

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com