A korai gyógyszeres kezelés sem állítja meg a HIV-vírust

0

Valószínű, hogy a korai gyógyszeres kezelés sem állítja meg a szerzett immunhiányos betegséget (AIDS) okozó HIV-vírust, a fertőzés után ugyanis nagyon gyorsan kiépülnek a stabil, sebezhetetlen „vírusraktárak” – derült ki egy új amerikai kutatásból.

Antivirális gyógyszerekkel féken tartható a vérben lévő vírusmennyiség, így a páciens várható élettartama az átlagoshoz közelíthet. Ha azonban nem szedi tovább a gyógyszert, a raktárakból újra előtör a vírus.

A Harvard Egyetem orvostudományi intézetének kutatói rhesus majmokat fertőztek meg az emberi HIV majommegfelelőjével, a SIV-vel. Ezután legkorábban három nappal, legkésőbb két héttel antivirális szert kezdtek el adni nekik, majd hat hónappal később leállították a kezelést. A vírus az állatok szervezetében ismét terjedni kezdett, függetlenül attól, milyen korán indult a gyógyszerezés.

A majmokkal végzett friss kutatás szerint a vírusraktárak még azelőtt kialakulnak, hogy a HIV a vérből kimutatható. A bélben és az agyszövetben lévő raktárak a gyógyítás komoly akadályát képezik – írta a BBC a Nature tudományos lapban megjelent kutatást ismertetve.

„A vírusraktárak a korábban véltnél lényegesen gyorsabban kialakulnak, ezt mutatják az állatokon modellezett kutatás adatai. Ezek a raktárak a fertőzés első napjaiban jöttek létre, amikor a kórokozót a vérben még ki sem lehetett mutatni” – mondta Dan Barouch, a kutatás vezetője.

A baltimore-i Johns Hopkins Egyetem kutatói, Kai Deng és Robert Siciliano szerint a korai kezelés ugyan nem gátolja meg a raktárak képződését, mégis meggyőzően kimutatható, hogy csökkenti ezek méretét.

Leave A Reply

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com