Abortusztabletta – Csehországban már kapható, Szerbiában is bevezetnék

0

A csehországi gyógyszertárakban is kapható már a legújabb abortusztabletta, amely a nőknek lehetővé teszi a terhesség egyszerűbb művi megszakítását. A tabletta Európa 25 országában van hivatalosan engedélyezve.

A cseh nőgyógyászok üdvözölték az abortusztabletta engedélyezését, mert szerintük az sokat segíthet a hölgyeken, és megkíméli őket a kockázatos orvosi beavatkozásoktól.Az állami gyógyszer-ellenőrzési hivatal engedélye alapján a tablettákat a kórházak és a szakorvosok írhatják fel, használatuk a terhesség 49. napjáig engedélyezett.

Csehországhoz hasonlóan Szerbiát már csak néhány lépés választja el a gyógyszer regisztrációjától. Az abortusztabletta egyébként nem újdonság Szerbiában, a feketepiacon már régóta kapható a más országokból behozott gyógyszer. Bevezetése azonban egyszerűbbé és humánusabbá teszi a terhesség megszakítását – értenek egyet a szakemberek, az egyetlen vitás kérdés az, hogy a tabletta hogyan és milyen mértékben befolyásolja majd az amúgy is alacsony születésszámot az országban.

A hivatalos adatok szerint az abortuszok számát illetően Szerbia az európai országok élvonalában van. A hétmillió lakosra nem egész 70 ezer születés, és több mint 20 ezer abortusz jut. 2009-ben még 70 299 szülésre 22 733 művi vetélés jutott, 2012-ben viszont már csak 67 257 gyerek született, 20 335 esetben pedig az abortusz mellett döntött a nő. Tavaly szeptemberben 71 ezer elsős kezdte meg tanulmányait a nyugat-balkáni országban, ami azt jelenti, hogy évente az első osztályosok majdnem fele nem születik meg.

Leave A Reply

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com