A vírusok a nagy hőségben is ágynak dönthetnek

1

Ne gondoljuk azt, hogy a nyári nagy melegben senkit sem fenyeget a megfázás veszélye. Bár közel sem olyan gyakran, mint a téli hónapokban, de nyáron is könnyen elkaphatunk egy kiadós megfázást, mely általában sokkal súlyosabb lefolyású.

Míg a felnőttek átlagosan 2-4 alkalommal fáznak meg évente, addig a gyerekek 6-8 megfázásos betegségen esnek át egy év alatt. A téli hónapokban főként a felső légúti megbetegedéseket okozó rhino-, a corona-, valamint a parainfluenza- vírusok aktívak. Nyáron leggyakrabban az enterovírusok okozzák a sokrétű és hosszan tartó tüneteket. Ezek köhögés és tüsszentés útján, valamint a széklettel való találkozással terjednek. Az enterovírus a megfázásra jellemző hagyományos tünetek, mint a csöpögő orr, köhögés, fejfájás, hőemelkedés vagy könnyezés mellett komolyabb problémákat is okozhat. Ilyen a hasmenés, a torokfájás, valamint a kiütések megjelenése.

A téli vírusok okozta betegségek általában 1-2 napra ledöntenek a lábunkról, utána viszont pár nap alatt tünetmentesek leszünk. A nyári megfázás azonban sokkal tovább is eltarthat. Az elhúzódó tünetek, a láz megjelenése, a fájdalmas torokfájás és a rendkívüli fejfájás minden esetben intő jelek. Ha makacs formában jelentkezik, forduljunk orvoshoz, és vizsgáltassuk ki magunkat, mert ilyenkor lehet, hogy egy allergiás megbetegedés vagy bakteriális felülfertőzés is szerepet játszik a tünetek kialakulásában.

Az allergiát könnyen felismerhetjük a sajátos tüneteiről. Mindig száj-, szem és torokviszketéssel, vízszerű váladékürítéssel jár, míg a megfázásra inkább a sárgás köpet a jellemző. Az allergiára már érdemes antihisztamin-tartalmú szereket szedni, az orr átjárhatóságát pedig steril sós prayvel biztosítani.

1 hozzászólás

Leave A Reply

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com