Már most sok a szúnyog!

1

A szúnyogcsípés rendkívül kellemetlen, a szúnyogok ráadásul több betegséget is terjesztenek. A legnagyobb valószínűséggel a szúnyogok hajnalban vagy alkonyatkor csíphetnek meg bennünket, mert ilyenkor a legaktívabbak.

A szúnyogcsípést a nőstény szúnyog okozza. Miközben a vért szívja, a nyála egy részét a bőrbe juttatja. Ez olyan fehérjéket tartalmaz, melyre az immunrendszer viszketés és duzzanat formájában reagál.

A szúnyogcsípés jellemzően puha, kezdetben halvány duzzanat a bőrön, mely rózsaszínné és pirossá válhat. A csípés okozta duzzanat megjelenhet azonnal, vagy akár csak két nap múlva is. Ha valaki érzékeny a szúnyogcsípésre, valószínűleg sokkal nagyobb területre terjed ki a viszketés. Ritka esetekben súlyos allergiás reakció is felléphet, mely a torok duzzanatát, csalánkiütést, vagy nehézlégzést okozhat. Ilyenkor azonnal orvoshoz kell fordulni! Antihisztaminok és krémek is segíthetnek a viszkető csípés enyhítésében.

A szúnyogok terjeszthetnek súlyos, fertőző betegségeket, mint a nyugat-nílusi vírus, malária, sárgaláz vagy dengue-láz.

A szúnyogcsípésektől rovarriasztó és védőruházat alkalmazásával óvhatjuk magunkat. Segíthetnek homeopátiás szerek is, mint a Histaminum és az Apis. A népi gyógymód szerint a lúgos kémhatású szúnyogcsípést ecetes vízzel borogassuk. Szúnyoggyérítést légi kémiai kezelés során végeznek, mely anyagok kizárólag szúnyogokra, illetve szúnyog méretű rovarokra vannak káros hatással, melegvérű állatokra, emberre nem veszélyesek.

Szúnyoggyérítés lesz Pécsett csütörtök és péntek este

Pécs közigazgatási területén több mint 2000 hektáron, kettő napon át: 2014. május 29-én (csütörtök) és 30-án (péntek) este 18 órától 21 óráig repülőgépes légi-kémiai szúnyoggyérítést végeznek. Amennyiben csapadékos, szeles időjárás lenne ezeken a napokon, és indokolttá válna a gyérítés elhalasztása, akkor a szúnyoggyérítésre 2014. május 31-én (szombat), illetve június 5-én (csütörtök) vagy 6-án (péntek) este kerülne sor. A tevékenységet K-Othrin ULV nevű anyaggal végzik, amely a méhekre mérsékelten veszélyes! Kérjük a méhészeket, hogy a méhek biztonsága érdekében a szükséges intézkedéseket haladéktalanul tegyék meg!

A permetezőszer más élőlényekre és az emberre ártalmatlan. A közterületi használatra engedélyezett szer 10-50 méteres magasságból szórva, parányi cseppekre porlasztva, felhígítva nem jelent veszélyt a lakosságra – ez a módszer az éppen levegőben repülő szúnyogok ellen hatásos. Ennek megfelelően választották a szakemberek azt a 18 és 21 óra közötti idősávot a gyérítésre, amikor a szúnyogok legnagyobb része a levegőben van.

1 hozzászólás

Leave A Reply

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com