Maláriára immunis gyerekek segítik a kór elleni védőoltás kutatását

0

A maláriára természettől fogva immunis tanzániai gyerekek segítik a kór elleni védőoltás kutatását – derült ki egy új amerikai tanulmányból.

Tanzániában gyerekek egy csoportja természetes ellenállást mutat a maláriával szemben. Szervezetük olyan ellenanyagot termel, amely megtámadja a kórt okozó parazitát. Amikor az anyagból előállított készítményt egerekbe injekciózták, megvédte az állatokat a betegségtől – idézte a BBC hírportálja a Science tudományos folyóiratban megjelent tanulmányt.

Főemlősökön is ki kell próbálni, és emberi tesztekre is szükség lesz, hogy értékelni tudják, lehet-e vakcina az ígéretes ellenanyagból – írták a kutatók.

„Hihetetlenül nehéz harcolni a maláriát okozó élősködő ellen. Évmilliók evolúciója tanította meg arra, hogyan alkalmazkodjon az emberi immunrendszerhez, ijesztő ellenfél. A kutatás azonban elég erőteljes bizonyítékát adta annak, hogy jó vakcinajelöltet kaptunk” – mondta Jake Curtis, a Brown Orvosi Egyetem Rhode Island-i Nemzetközi Egészségkutató Központjának igazgatója.

A kutatás tanzániai gyerekek ezerfős csoportjával kezdődött, életük első éveiben rendszeresen vettek tőlük vért. A gyerekek egy kis csoportjánál – hat százalékuknál – természetes immunitás alakult ki a lakóhelyükön igen elterjedt malária ellen. A többi gyerek nem vált ellenállóvá.

Azt a specifikus ellenanyagot keresték, amelyet csak az immunis gyerekek szervezete állított elő, a többieké nem. Azt találták, hogy az ellenanyag a maláriát okozó parazitát életciklusa legfontosabb szakaszában támadja meg: a vörösvértestekben ejti csapdába, ezzel megakadályozza, hogy az egész testben elterjedjen.

Egerek kis csoportján kipróbálták az ellenanyagot, és az eredmények arra utalnak, hogy védőoltásként is működhet. „A beoltott egerek kétszer olyan hosszú ideig éltek, mint az oltatlanok, és az előbbiek vérének parazitaszáma kétszer olyan alacsony volt, mint a másik csoporté” – összegezte Curtis.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) legfrissebb adatai alapján a malária 2012-ben több mint 600 ezer ember halálát okozta, az esetek 90 százaléka Fekete-Afrikában történt.

Forrás: MTI

Leave A Reply

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com