Látványos eredmények a pécsi fülészeten

3

„A hallássérültek számára új műtéti technológiában is élen jár Magyarországon a pécsi klinika, ahova az ország távolabbi tájairól is rendszeresen érkeznek a betegek” – számol be a bama.hu.

A pécsi klinikán folyó új eljárásokat egy bemutató műtétsorozat keretében három másik magyar egyetem klinikai tanszékvezetői ismerhették meg. Dr. Gerlinger Imre, a klinika igazgatója elmondta, most már olyan esetekben is van lehetőség műtéti beavatkozásra, amelyeket korábban csak hallókészülékkel lehetett orvosolni, változó sikerességgel. Az eddig reménytelennek gondolt halláskárosodott betegek számára új esélyt jelentő áttörés tavaly kapott sajtónyilvánosságot, azóta folyamatosan érkeznek a betegek a klinikára, olvashatjuk a cikkben.

Az elmúlt év során két új műtéti eljárás került bevezetésre a klinikán:

  • Az egyik a csontvezetéses implantátum, mely azok számára lehetőség, akiknél jó a hallóideg teljesítménye, de többször operált, un. „roncsolt” füllel rendelkeznek. Ilyen műtétet Magyarországon először a pécsi klinika hajtott végre. A hallásjavító implantációs módszernek köszönhetően rendkívüli mértékben javul a páciensek hallása. Az eljárás lényege, hogy az implantátum a csontra közvetíti az információkat, melyek a központi idegrendszerbe érve hangérzetté alakulnak át.
  • A másik lehetőség egy endoszkópos fülkürt-ballonkatéterezési módszer, mely azokon a betegeken segít, akiknél nem megfelelő a fülkürt működése.

Pécsen a PTE Klinikai Központ Fül-Orr-Gégészeti és Fej- Nyaksebészeti Klinika Európában az elsők között végzi ezt a hallásjavító műtéti eljárást, melyet az OEP is támogat. Az áttörés rengeteg fül-orr-gégész számára is új.

Az egyoldali süteteknél jelenleg ez az implantátum a legjobb megoldás, ám egészen fiataloknál még nem végezhető a beavatkozás, mert az operáció során egy 16 milliméterszer 9 milliméteres, henger alakú implantátumot ültetnek be a halántékcsont fül mögötti részébe. A csontvezetéses implantátum a betegek térhallásán, szóértésén, zeneélményén, összességében az életminőségükön segít.

3 hozzászólás

Leave A Reply

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com