Kismedencei fájdalom – A korral jár, de nem megváltoztathatatlan

3

Ismeretlen eredetű gáttáji, kismedencei fájdalmak, székrekedés, vizelettartási zavarok esetén, főként nők esetében sokszor hangzik el: majd elmúlik, a korral jár. A könnyelműség azonban életre szóló károkat okozhat a szervezetnek.

A szétsugárzó kismedencei fájdalmak a legtöbb esetben a menopauzával járó, főként az 50-60-as korosztályt érintik. Az ismeretlen eredetű panaszok hőhullámok és alvászavarok kíséretében kismedencei eredetűek lehetnek. Súlyosabb esetben vizeletvisszatartási, székletürítési problémák léphetnek fel, de hüvelyszárazság és kellemetlen szexuális élet nehezítheti a mindennapokat.

A szülés, később a korral járó hormonális változás, túlsúly és a kevés mozgás is okozhat hüvelyi sérvet, vagy méhelőreesést.

A kismedencében több, egymással szorosan összefüggő szerv is található, melyek a szülés során vagy nagyobb teher cipelése esetén is károsodhatnak. A menopauza idején csökken az ezeket a szerveket támogató hormonok szintje, ezért a nyálkahártya elvékonyodik, a méhet tartó szalagok megnyúlnak, a méh lesüllyed, a hólyag és a belek helyzetet megváltozik.

A kismedencei fájdalmakat gyakran elhanyagolják a betegek, hajlamosak beletörődni abba, hogy a panaszok a korral járnak. A tünetek amennyiben kezeletlenek maradnak, súlyosabbá válhatnak, mert önmaguktól nem múlnak el, életre szóló károkat okozva a szervezetnek.

Gyakran előfordul, hogy határozott panaszok esetén is tanácstalanok a betegek, milyen orvost keressenek fel. A terápiához a kismedence szerveit egységben szemlélő, sebészet, nőgyógyászat és urológia szoros együttműködésére van szükség. E három orvosi szakma közös megoldást nyújthat a menopauzakori nők problémáira.

A panaszok sokszor egyszerű gyakorlatokkal, medence-, és fenékizom erősítő tornával is csökkenthetők. Beavatkozásra akkor kell számítani, ha a hagyományos terápia mellett a tünetek súlyosbodnak, drasztikussá válnak. A laparoszkópos hasi műtét előnye, hogy csupán néhány 0,5-1 centiméteres vágásra van szükség, kíméletes, gyors felépüléssel és kevés fájdalommal jár.

3 hozzászólás

Leave A Reply

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com