Kaposvárról indul a tüdőrákszűrést is végző szűrőkamion

6

Magyarországon egyedülálló felszereltségű szűrőkamiont adtak át szerdán Kaposváron.

CT vizsgálattal a tüdőrák a lehető legkorábbi stádiumában felismerhető. A többszeletes, alacsony dózisú CT-vel végzett tüdőszúrés pontosabb, mint a röntgen, a kisebb, néha még a csak néhány millimétert élerő sejtszaporulatok is kimutathatók vele.

A komplett diagnosztikai eszközökkel felszerelt mobil szűrőállomás jelenleg az egyetlen hatékony módszer, amellyel a tüdőrák korai felismerése lehetővé válik. A szűrőkamionban a legkorszerűbb, alacsony sugárdózisú vizsgálatok végzésére is alkalmas CT, és ultrahang berendezés található. Ezen kívül általános belgyógyászati, kardiológiai, urológiai, nőgyógyászati, audiológiai és szemészeti munkaállomást is kialakítottak benne.

A most átadott szűrőállomás kialakítása és felszerelésének költsége meghaladta a 100 millió forintot. A Széchenyi Tőkealap-kezelő Zrt. összesen 220 millió forintot fektet be két ütemben a szűrőbuszt működtető vállalkozásba.

A mobil szűrőállomás szolgáltatásait szombaton Kaposváron a Kaposi Mór Oktató Kórházban, egy hétre rá pedig a kaposvári kórház mosdósi telephelyén lehet igénybe venni. 

6 hozzászólás

Leave A Reply

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com