Kampány indult a hepatitis A vírus terjedésének megállításáért

0

Az elmúlt évben meghétszereződött a hepatitis A vírussal fertőzöttek száma Magyarországon, ezért a fertőzés továbbterjedésének megelőzésére országos figyelemfelhívó kampány indult csütörtökön.

„A hepetatitis A egy nagyon könnyen megelőzhető, azonban nagyon gyorsan, járványszerűen terjedő betegség” – hangsúlyozta Szlávik János, infektológus, az Egyesített Szent István és Szent László Kórház osztályvezető főorvosa a kampányindító sajtótájékoztatón csütörtökön, Budapesten.

Kifejtette, hogy a hepatitis A vírust jellemzően a fejlődő országokba tett utazásokról hozhatják magukkal az emberek, vagy elindulhat a rossz szociális és kifogásolható higiénés környezetben élők köréből is.

„Az országban tavaly előforduló 1404 hepatitis megbetegedés közül 1074-et az A vírus okozott. Ezért az Egészségügyi Világszervezet az alacsonyan fertőzöttről közepesen fertőzött országgá minősítette vissza Magyarországot” – tette hozzá. A növekedésért elsősorban a hepatitis A fertőzések felelősek, a hepatitis B és C előfordulása szignifikánsan nem emelkedett. 2013-ban a hepatitis A megbetegedések száma elérte az 1999-es szintet. 2014 március elejéig 197 igazolt hepatitis A esetet regisztráltak, míg a 2008-tól 2012-ig terjedő évek ugyanazen időszakára vonatkoztatott átlagos esetszám ennek csupán egytizede volt.

Az orvos kiemelte, hogy a vírus különösen gyorsan terjed olyan közösségekben, mint az iskolák, óvodák, ahol a gyerekek kevésbé figyelnek oda a megfelelő higiéniára, és így rajtuk keresztül akár az egész család is megfertőződhet.
A regisztrált hepatitis A vírussal fertőzött betegek többségét kórházba szállítják, és a járványügyi hatóság gondoskodik a beteg családjának és közvetlen környezetében élők védőoltásáról.

„A beteg környezetében élők nagyjából 30 százalékos eséllyel ugyancsak megfertőződnek.”

A szakember elmondta, hogy Magyarországon azért is válhatott gyakoribbá a vírus előfordulása, mert bár az 50 évesnél idősebbek nagy része korábban a háborúk és rossz közegészségügyi helyzet miatt átesett a hepatitis A fertőzésen és védetté vált, a fiatalok fogékonyak a betegségre.

„Mivel 1999 óta Magyarországon kötelezően oltják a 13 éveseket a hepatitis B vírus ellen, így jelenleg a 29 évesnél idősebbek a legveszélyeztetettebbek, de a 13 évesnél fiatalabbak is fogékonyak lehetnek. Számukra érdemes a kombinált vakcinát választani, amely az A és B típusú májgyulladás ellen egyaránt hosszú távú védelmet biztosít. A hepatitis A elleni védőoltás jelenleg nem szerepel a kötelező védőoltások között” – hangsúlyozta. Közölte: Európa más országaiban is megemelkedett a vírusfertőzések száma.

A vírus rendkívül ellenálló, mínusz 20 Celsius-fokon is életképes maradhat és 100 fokon öt percig forralva pusztul csak el.

A most indult kampány célja, hogy felhívja a figyelmet a sárgasággal, lázzal, hasmenéssel, levertséggel járó, kórházi kezelést igénylő fertőzés veszélyeire, és az oltás lehetőségére, amely több mint 30 évre védettséget nyújt a vírussal szemben. A kampány internetes felületen és a közösségi közlekedés helyszínein elhelyezett információs anyagokon keresztül zajlik majd.

Forrás: MTi

Leave A Reply

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com