Háziorvosok – Zavar lehet az ellátásban?

0

„Elfogynak a háziorvosok?” – teszi fel a kérdést a pecsma.hu. Évek óta kongatják a vészharangot a szakmában dolgozók, mondván, nem eléggé kifizetődő háziorvosnak lenni. Attól tartanak, egy idő után nem lesz olyan, aki bevállalná a praxist. Az is tény, hogy a háziorvosi szakma olyannyira elöregedett, hogy a pécsi doktorok átlagéletkora már 55 év felett jár – olvashatjuk a cikkben.

Princz János, a  Magyar Praktizáló Orvosok Szövetségének megyei elnöke szerint ma alig választják ezt a szakirányt a fiatalok, utánpótlás szinte semmi. Mint mondta, a pécsi egyetemen 15-18 rezidens tanul egy-egy évfolyamon, de van, aki később szakmát vált, vagy éppen külföldön próbál elhelyezkedni. Ez azt jelenti, hogy a pécsi egyetemről mindössze tucatnyian helyezkednek el háziorvosként a régióban, ami megyékre lebontva is rendkívül szerény számnak mondható.

A megyei elnök tudomása szerint is vannak olyanok, akik már fontolgatják, hogy otthagyják a praxist, ám egyelőre azokra nincs jelentkező. Hozzátette: egy ideig még helyettesítéssel ellátható egy-egy körzet, ám ez nem lehet megoldás, hiszen a finanszírozást kellene megoldani, akkor talán más szakmákból is lenne jelentkező erre a munkára.

Egy praxis költségvetése 900 ezer forint körül mozog havonta, ebből kell két alkalmazottat és az orvos bérét kifizetni, a jutalékokat téríteni, valamint a rezsiköltségeket fedezni.

Pécsett egyébként tavaly az önkormányzat 19 millió forint plusztámogatást adott az alapellátásban dolgozó praxisoknak. Idén pedig 60 milliós felújítási pályázatot nyújtanának be. A pénzből három rendelőt újítanának fel: a Polgárszőlő utcait, a Testvérvárosok tereit, valamint a Mikszáth Kálmán utcában lévő praxist – számol be az újság.

A szürke zóna

Egy házirovosi praxis működtetése tehát költséges mutatvány, de az igazsághoz hozzátartozik az is, hogy a kvótán kívül más bevételekhez is juthatnak az orvosok. Ilyen lehet például a hálapénz, vagy az orvoslátogatók (gyógyszercégek) által biztosított, különféle juttatások és kedvezmények. Mindez azonban sokszor a “szürke zónában” mozog, így ezekkel nem is szívesen számolnak az orvosok – tudtuk meg több, általunk megkérdezett doktortól.

Forrás: pecsma.hu

Leave A Reply

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com