D-vitamin hiányt okoz a túlsúly

3

A D-vitamin tartós hiánya olyan egészségügyi problémákhoz vezethet, mint a csontritkulás, izomgyengeség, szív- és érrendszeri problémák, autoimmun betegségek vagy mell-, prosztata- és vastagbélrák.

A D-vitamin természetes forrása elsősorban a napfény, mely hatására bőrön keresztül termelődik, de egyes élelmiszerekben (olajos halak, tej, vaj, sajt és tojás) is megtalálható. A D-vitamin a zsírszövetekben raktározódik el. Kutatások bizonyították, hogy a túlsúlyos embereknél a vitamin nem, vagy nem megfelelő mennyiségben kerül be a vérkeringésbe.

Egy 2013-as brit tanulmány negyvenkétezer ember genetikai adatait elemezte. A University College London munkatársai arra a következtetésre jutottak, hogy a testtömegindex (BMI) minden 10 százalékos emelkedése 4 százalékkal csökkenti a szervezet D-vitaminszintjét. A problémát azzal magyarázzák, hogy a kövérebb embereknél a megnövekedett raktározási kapacitás gátolja a D-vitamin feltöltődését.

Az elhízás tehát jelentős mértékben megnöveli a D-vitamin hiány kialakulásának kockázatát. Az így létrejött hiányállapot mellett megnő a diabétesz, a szív- és érrendszeri és daganatos betegségek kockázata. A túlsúlyos embereknek ezért rendszeres D-vitaminszint ellenőrzésre van szükségük. Orvosi vizsgálattal megállapítható, hogy számukra a megfelelő diéta mellett milyen adagú D-vitamin szedése vagy pótlása javasolt.

3 hozzászólás

Leave A Reply

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com