Az ízületi gyulladás trombóziskockázattal jár

7

Az ízületi gyulladásban szenvedőknél háromszor akkora a trombózis kockázata – olvasható egy tajvani tanulmányban.

Az Annals Of The Rheumatic Diseases című szaklapban megjelent kutatás eredményei szerint az artritiszben szenvedőknél megháromszorozódik a lábak mélyvénás trombózisának kockázata. A láb vénáiban ilyenkor vérrög keletkezik, amely elzárja keringést.

Az artritisz a szervezet krónikus gyulladásos megbetegedése, mely az ízületekben okozza a legnagyobb fájdalmat. Nőknél több mint háromszor olyan gyakran fordul elő. A betegeknek szenvedést okoz a mozgás, a mindennapi tevékenységek is kihívást jelentenek.

A betegség szövődményei között ismeretes a tüdő, a szív és az erek ödémás duzzanata és a csukló alagútszindrómája. Kétszer gyakoribb náluk az embólia is, mely a tüdő verőerének elzáródását jelenti. A kutatók szerint annak a kockázata, hogy a mélyvénás trombózisos vagy tüdőembóliás beteg a diagnózistól számított harminc napon belül meghal, 11 és 30 százalék közé esik.

A tajvani Kínai Orvostudományi Egyetem csaknem 30 ezer ízületi gyulladásos beteget vizsgált, átlagéletkoruk a diagnózis idején 52 év volt. A kontrolcsoport közel 117 ezer, nem artritiszes személyből állt. A betegeknél gyakrabban fordultak elő egyéb tünetek, például magas vérnyomás, cukorbaj, magas koleszterinszint, szívbaj és csonttörések. Ám ha ezektől eltekintettek, még mindig sokkal nagyobb volt az artritiszeseknél a vérrögképződés kockázata.

A kutatók szerint az artritisszel járó, egész szervezetre kiterjedő gyulladás vezet a trombózishoz is. Alan Silman, a brit Artritiszkutató Intézet orvosigazgatója elmondta, ez volt az első tanulmány, mely az ízületi gyulladásban a trombózis és az embólia kockázati tényezőjét fedezte fel.

„Az artritiszes betegeket gyakran kell műteni, ami önmagában is trombóziskockázattal jár. Fontos, hogy az új ismeretek fényében ilyenkor erre különösen odafigyeljen a sebész” – magyarázta Silman.

Az életkor előrehaladtával egyre gyakrabban alakul ki artritisz, azonban a tajvani kutatás kimutatta, hogy az ötven évnél fiatalabb betegeknél hatszor olyan valószínű a trombózis és háromszor a tüdőembólia, mint az idősebbeknél.

Forrás: MTI

7 hozzászólás

Leave A Reply

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com