Az alacsony vérnyomás

5

A magas vérnyomás sokkal több rizikófaktort tartalmaz, de a kórosan alacsonynak számító vérnyomás is okozhat panaszokat. A hipotónia a legtöbb embernél természetes állapot, de nem elhanyagolható jelenség, mert bizonyos alapbetegségek kísérőjelensége lehet, mint a vérszegénységé vagy a cukorbetegségé.

A hipotónia leginkább fiatalokra jellemző, de a helyzetváltoztatás során fellépő alacsony vérnyomás (orthostaticus hypotonia) a 65 évnél idősebb emberek 25 százalékánál megfigyelhető. Ilyenkor a fekvés után mért nyugalmi értékhez képest a felállást követően szisztolés vérnyomás legalább 20 Hgmm-rel, a diasztolés vérnyomás legalább 10 Hgmm-rel lesz alacsonyabb.

A leginkább magas, vékony, fiatal lányoknál tapasztalt alacsony vérnyomás akkor tekinthető kórosnak, ha tartósan (24 órás monitorozás során) 100 Hgmm alatt van, és panaszokat okoz. Férfiak esetében, ha 110 Hgmm vagy kevesebb a diasztolés érték.

Az tartósan alacsony vérnyomás szédülést, fejfájást, ájulást, látászavart, kórós fáradékonyságot, koncentrációs zavarokat, depressziót, hányingert, általános rossz közérzetet okozhat. A hátterében hormonális problémák, pajzsmirigy-alulműködés, mellékvese-elégtelenség, fertőzések, mérgezés, az agyalapi mirigy működésének elégtelensége, szívburokgyulladás állhat, de okozhatja még hosszan tartó fekvés, vérnyomáscsökkentők vagy pszichiátriai gyógyszerek szedése is.

A hipotónia kezelésében általában az életmód változtatás jelenti magát a terápiát. Megfelelő táplálkozást, fokozottan figyelve a só- és folyadékháztartásra, és fizikai aktivitást, főként úszást és futást javasolnak.

5 hozzászólás

Leave A Reply

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com