Átadták a Magyar Tudományos Akadémia legrangosabb elismeréseit

0

Pálinkás József, a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) elnöke adta át hétfőn, a tudós testület 185. közgyűlésén az Akadémiai Aranyérmet, az Akadémiai Díjakat, az Akadémiai Újságírói Díjat, a Wahrmann Mór-érmet, valamint az Arany János-életműdíjat.

Az MTA Elnöksége az Akadémiai Aranyérmet Jobst Kázmérnak, az MTA rendes tagjának, a Pécsi Tudományegyetem professor emeritusának adományozta a sejtmag örökítő anyagának szöveti struktúrája és kémiai tulajdonságai terén végzett több évtizedes nemzetközileg is elismert kutatómunkájáért, a modern hazai laboratóriumi diagnosztika megteremtéséért, az egészségügyi ellátásban, a tudományszervezésben és az oktatásban hosszú évtizedeken át végzett kiemelkedő tevékenységéért.

Kiemelkedő tudományos munkássága elismeréseként az MTA Elnöksége 12 kutatót részesített Akadémiai Díjban.
Balaton Károlyt az MTA doktorát, a Budapesti Corvinus Egyetem Gazdálkodástudományi Kar Vezetéstudományi Intézet Vezetés és Stratégia Tanszék egyetemi tanárát, a hazai vezetés- és szervezéstudomány területén végzett kimagasló munkájáért, a tudományos igényű vezetés-szervezés oktatásának és kutatásának fejlesztéséért, valamint eredményes tudományos közéleti tevékenységéért tüntették ki.

Bánhegyi Gábor György, az MTA doktora, a Semmelweis Egyetem Orvosi Vegytani, Molekuláris Biológiai és Patobiokémiai Intézet egyetemi tanára, intézetigazgatója az endoplazmás retikulum metabolikus és redox homeosztázisának tanulmányozásában elért jelentős eredményeiért, valamint az endoplazmásretikulum-stressz folyamatainak feltárásáért részesült díjban.

Borsos Balázs az MTA doktora, az MTA Bölcsészettudományi Kutatóközpont Néprajztudományi Intézet tudományos tanácsadója a néprajzi kartográfia és az ökológiai antropológia terén elért eredményeiért, a magyar népi kultúra térbeli tagozódásának minden korábbinál pontosabb megrajzolásáért kapott díjat.

Dér Andrást, az MTA doktorát, az MTA Szegedi Biológiai kutatóközpont Biofizikai Intézet tudományos tanácsadóját a biofizika területén végzett eredményes tudományos munkájáért és közéleti tevékenységéért, a fehérjefizikában és a bioelektronikában elért alapvető eredményeiért, valamint a hazai bioelektronika-oktatás elindításában betöltött úttörő szerepéért tüntették ki.

Fodor László Imre, az MTA doktora, az MTA-ELTE Geológiai, Geofizikai és Űrtudományi Kutatócsoport tudományos tanácsadója a hagyományos terepi megfigyelések eredményeinek a korszerű digitális domborzati modellek alkalmazásából nyerhető adatokkal való sikeres ötvözéséért, a Rudabányai-hegységben új takarók leírásáért, a Vértes és környezete új ábrázolásmódú földtani térképének elkészítéséért, valamint a széleróziós felszínek formáinak és korának Közép-Európában elsőként történő meghatározásáért részesült a díjban.

Gáspár Pétert, az MTA doktorát, az MTA Számítástechnikai és Automatizálási Kutatóintézet tudományos tanácsadóját, csoportvezetőjét a járműdinamika és irányítás területén, különösen az integrált járműirányításban elért elméleti és módszertani eredményeiért, valamint az oszlopban haladó járművek irányítására kidolgozott megoldásáért tüntették ki.

Oborny Beátát, az ELTE Természettudományi Kar Biológiai Intézet Növényrendszertani, Ökológiai és Elméleti Biológiai Tanszék egyetemi docensét az ökológia és a fejlődésbiológia összekapcsolása terén végzett munkájáért, különösen a növényi növekedés különféle típusainak és a határfelületi jelenségeknek a kutatásáért, valamint a tudományos közéletben és az ismeretterjesztésben vállalt jelentős szerepéért díjazták.

Stipsicz András, az MTA doktora, az MTA Rényi Alfréd Matematikai Kutatóintézet tudományos tanácsadója az alacsony dimenziós topológia és a szimplektikus geometria területén végzett kutatásaiért kapott díjat.

Ungváry Krisztiánt, az Országos Széchényi Könyvtár 1956-os Intézet és Oral History Archívum tudományos munkatársát a 20. századi magyar történet megismeréséhez nyújtott érdemi hozzájárulásáért, továbbá az összetett gazdaság-, társadalom- és politikatörténeti szempontrendszerben megírt A Horthy-rendszer mérlege – Diszkrimináció, szociálpolitika és antiszemitizmus Magyarországon című monográfiájáért tüntették ki.

Zsuga Miklóst, a kémiai tudomány doktorát, a Debreceni Egyetem Alkalmazott Kémiai Tanszék professor emeritusát a különböző típusú polimerek és kopolimerek előállítása és karakterizálása területén elért nemzetközileg is elismert eredményeiért, azok hasznosítási lehetőségeinek feltárásáért, valamint eredményes oktatási, kutatási, innovációs és közéleti tevékenységéért részesítették díjban.

Megosztott Akadémiai Díjban részesült Basky Zsuzsanna, az MTA doktora, az MTA Agrártudományi Kutatóközpont Növényvédelmi Intézet tudományos tanácsadója és Pacseszákné Kazinczi Gabriella, az MTA doktora, a Kaposvári Egyetem Agrár- és Környezettudományi Kar Növénytudományi Intézet igazgatója, tanszékvezető egyetemi tanár a parlagfű biológiai kutatásában, a vírusfogékonyság és a rovarkártevők vizsgálatában elért nemzetközileg is jelentős eredményeiért.

Forrás: MTI

Leave A Reply

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com