A rákos áttéteket is okozó endotoxinokról indult ismeretterjesztő honlap

4

A rákos áttéteket is okozó endotoxinokról indult tudományos-ismeretterjesztő honlap, az endotoxin.hu oldal a méreganyagról és a gyógymódokról ad információt az érintetteknek – tájékoztatta az MTI-t Mándi László, a Debreceni Orvostudományi Egyetem tutora.

A New Orleans-i Egyetem tudósai felfedezték, hogy az endotoxin is felelős egyes daganatok kialakulásáért és az áttétek képződésért. Eredményüket a neves onkológiai szaklapban, a Cancer Letters áprilisi számában közölték. Mándi László, a Debreceni Orvostudományi Egyetem tutora elmondta, hogy az endotoxint (más néven lipopoliszacharid, rövidítve LPS) jelenleg kevesen ismerik annak ellenére, hogy ez volt a 2011-es orvosi Nobel-díj témája.

A kutató kifejtette: a rosszindulatú betegségben szenvedők jelentős többségénél kialakuló fogyás, étvágytalanság, vérszegénység és a fájdalmakat okozó gyulladásos folyamatok hátterében is az endotoxin áll. Az endotoxin a Gram-negatív baktériumok falában található rendkívül mérgező anyag, mely a baktérium pusztulása után fejti ki hatását. (A Gram egy azonosítási módszer, mellyel Gram-pozitív és Gram-negatív csoportra oszthatók a baktériumok.)

Ilyen mikroorganizmusok többek között az egészséges emberekkel együtt élő bélbaktériumok is, melyek időről időre elpusztulnak, és ekkor sejtfalukból endotoxin szabadul fel – hangsúlyozta a kutató. Az endotoxin a szervezet egészére kiterjedő igen súlyos, szeptikus, sokkos állapotot okozhat és többek között a daganatos megbetegedéseknél is szerepet játszik.

A Gram-negatív baktériumok a szervezetünkben is megtalálhatók, de fertőzésként is el lehet kapni őket. Ha valakinek az immunrendszere – például daganatos betegség következtében – legyengül, akkor az addig esetleg a szervezetben lévő, de betegséget nem előidéző baktériumok ilyenkor hirtelen patogénné válnak, endotoxinjaik nagyon súlyos, vérmérgezéses állapotot vagy daganatot is tudnak okozni.

A szakorvos elmondta: ez a méreganyag a véráramba jutva kóros, céltalan immunreakciót vált ki, ami genetikai hajlamtól függően különböző betegségek, kórképek megjelenését eredményezi. Az endotoxinoknak szerepe van a daganatok áttéteinek képződésénél és a daganatos betegek állapotának rosszabbodásában. „Az ok-okozati összefüggés egy részleteiben már ismert, összetett mikrobiológiai folyamat” – tette hozzá.

Mándi László évek óta foglakozik daganatkutatással és tumoros betegek megadózisú C-vitamin-terápiájával. „Több kollégámmal együtt azt figyeltük meg, milyen módon fejti ki hatását a C-vitamin. A megadózisú C-vitamin infúziósan adva a daganatos sejteket pusztítja, az endotoxin okozta kóros immunreakció mértékét csökkentheti, szintén csökkenti a vérmérgezés kockázatát, ugyanakkor az ép sejteket nem károsítja, szemben például a kemoterápiás vagy a citosztatikus, vagyis sejtosztódásgátló szerekkel” – magyarázta Mándi László.

„Szeretnénk elektronikus hátteret biztosítani az interneten. Magyar kutatók és orvosok együttműködésének köszönhetően május végén indult az endotoxin.hu információs honlap, ahol mindenki számára elérhetővé válnak a legújabb klinikai és kutatási eredmények. Az információs honlapon a betegek és az érintettek tudnak kérdéseket feltenni, és ezúton is tudunk nekik segíteni. Rákérdezhetnek például arra, hogy a kialakult rákbetegségnek vagy az addig ismeretlen eredetűnek vélt, autoimmunnak nevezett kórképnek van-e köze az endotoxinhoz” – mondta a kutató.

Forrás: MTI

4 hozzászólás

Leave A Reply

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com