A gyakoribb kávézás csökkenti a cukorbetegség kockázatát

1

Számos vizsgálat kimutatta, hogy a rendszeres kávézás és teázás csökkenti a diabétesz gyakoriságát. A napi kávéadag növelésével évekre mérsékelhető a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának kockázata.  A kávéivás mennyiségének csökkentése viszont növeli a diabetes esélyét – állítja Diabetologia szaklap áprilisi számában megjelent tanulmány.

Egy amerikai-szingapúri munkacsoport azt vizsgálta, hogy napi átlag másfél csészével több kávé fogyasztása milyen megelőző hatással van a cukorbetegségre nézve. Valamennyi vizsgált személy négy éven keresztül rögzítette étkezését, kávé- és tea-fogyasztását, illetve jelezte, ha cukorbeteg lett. A résztvevők egy része vállalta, hogy 4 évig rendszeresen több vagy kevesebb teát illetve kávét fogyaszt.

Összesen 120 ezer (többségükben egészségügyi dolgozóra) kiterjedő kutatás arra a következtetésre jutott, hogy négy év alatt a napi másfél csészével több kávé fogyasztása a gyakoribb, 2-es típusú cukorbetegséget kialakulásának kockázatát 11 százalékkal csökkentette.

A napi két csészénél kevesebb kávét fogyasztók esetében a diabétesz kialakulásának kockázata 18 százalékkal nőtt. A teaivás mennyiségi változtatása a 2-típusú cukorbetegség szempontjából nem számított befolyásoló tényezőnek.

A kutatás azon résztvevői, akik már a vizsgálat kezdetekor és közben is több kávét fogyasztottak, 36 százalékkal ritkábban lettek cukorbetegek, mint azok, akik legfeljebb napi egy csésze kávét fogyasztottak.

Az amerikai kávéivási szokások szerint egy csésze kávé kb. 360 ml-nek felel meg. A megfigyelés csak a koffeint tartalmazó kávé esetében igaz, a koffeinmentes kávénak nincs ilyen védő hatása.

1 hozzászólás

Leave A Reply

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com