A cicák gyakrabban harapják meg depressziós embereket

4

Egy amerikai tudóscsoport több mint egymillió ember egészségügyi adatait összegezve arra az érdekes következtetésre jutott, hogy a macskák előszeretettel harapják meg a depressziós embereket.

A macskaharapás, az állat hegyes fogának köszönhetően olyan komoly sérülést is okozhat az embernél, hogy kórházi beavatkozás szükséges utána. A Popular Science tudományos szaklakban közölt tanulmányból kiderül, hogy a macskaharapás miatt kórházi kezelésre szoruló emberek több mint 41 százalékát valamikor az élete során depresszióval is kezelték. Ami még ennél is meglepőbb, hogy a depresszióval és macskaharapással egyaránt kezelt emberek 86 százaléka nő volt. A megharapott nőknek 50 százalék esélyük van a depresszió kialakulására.

A kutatók még vizsgálják, hogy mi áll az esetek hátterében. A háziállatok tartásának számos ismert előnye van, például csökkenti a mentális stressz miatt megemelkedett vérnyomást, javítja az egyedül élő emberek hangulatát. Az ok-okozati összefüggés fordítva is igaz, hiszen a depressziós emberek előszeretettel tartanak macskákat.

Arra is gondoltak, hogy az állat egyszerűen megérzi, ha a gazdája depressziós. A magukba forduló emberek kerülik a szemkontaktust, amit sok állat rossz néven vesz, és ezt esetleg harapással jelzi is a gazdinak. A macskák esetében az általuk terjesztett Toxoplasma gondii parazita is okozhat depressziót. A kártevő az agyban okoz elváltozásokat, növeli a fertőzött páciensek önpusztító hajlamát.

4 hozzászólás

Leave A Reply

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com