Szűréssel a stroke ellen – Életet menthet

1

Az Egészségügyi Világszervezet becslései szerint 2020-ra a szívbetegségek és a stroke lesznek világszerte a vezető okok a halálozás és a rokkantság területén. Az előrejelzések azt mutatják, hogy a jelenleg 15 millióra becsült évi haláleset 20 millió fölé fog emelkedni, 2030-ra már több mint évi 24 millió ember fogja életét veszíteni.

A stroke világszerte a harmadik leggyakoribb halálok, Magyarországon évente 40-50 ezer ember szenved szélütést, 14 ezren halnak meg agyi érkatasztrófa következtében. A túlélők 24 százaléka az első esztendőben életét veszti, 5 százalékuk a második évben távozik az élők sorából. Azoknál, akik túlélik a stroke-ot, 60 százalékuknál valamilyen kognitív hanyatlás következik be. Járásképtelenség, beszédzavar, depresszió mutatható ki, a betegek részben vagy teljesen mások segítségére szorulnak. A kutatások szerint a nők életminősége, felépülése sokkal rosszabb a férfiakhoz képest, mert a gyengébbik nemet általában élete későbbi életszakaszába sújtja a stroke.

A legtöbb esetben az agyi érkatasztrófa figyelmeztető jelek nélkül alakul ki. Legfőképpen a magasvérnyomás-betegség, dohányzás, cukorbetegség, szívbetegségek, alkohol és túlsúly az okozója. A stroke kialakulásának esélyét olyan rizikófaktorok is növelik, melyek egyenként nem adnak okot az aggódásra, ezért sokan azt gondolják, hogy ez a betegség velük nem történhet meg. A felgyorsult életritmus, a mozgásszegény, egészségtelen életmód, a stressz, de egyes esetekben genetika is kockázati tényező.

A betegség megelőzésében kiemelkedő fontosságú a szűrővizsgálatok rendszeres elvégzése. Átfogó szűrővizsgálattal, életmódra vonatkozó tanácsadással és prevenciós segítséggel az áprilisi hónapban stroke prevenciós hónapot hirdet a Praxis Dr. Zénó Magánklinika.  

A szűrőprogramok vezetője, Dr. Farkas Krisztina, a Medizen Kft. főorvosa, a Praxis Dr. Zénó orvosigazgatója várja azokat, akik fontosnak tartják az egészségüket.

A szűrőprogram az alábbi csomagokat tartalmazza:

ALAP CSOMAG 18.000 forint helyett 9.900 Forint

Nyugalmi EKG, Vérnyomás ellenőrzés, Koleszterin szint meghatározás, Szívultrahang

KOMPLEX CSOMAG 34.000 Forint helyett 25.900 Forint

Nyugalmi EKG, Vérnyomás ellenőrzés, Koleszterin szint meghatározás, Szívultrahang, ABPM (24 órás vérnyomás monitorozás), Részletes laborvizsgálat

KOMPLEX 2 CSOMAG 64.000 Forint helyett 39.900 forint

Nyugalmi EKG, Vérnyomás ellenőrzés, Koleszterin szint meghatározás, Szívultrahang, Terheléses EKG, Részletes laborvizsgálat, Arteriográf, ABPM (24 órás vérnyomás monitorozás), Holter (24 órás EKG monitorozás)

A komplex kardiológiai szűrővizsgálatok mellé, a program keretében 8.000 Forint értékben bónusz Carotis (nyaki ér) ultrahang is tartozik Dr. Harmat Zoltán magánrendelésén.

 Ha további részleteket szeretne megtudni a stroke szűrőprogramról, kattintson ide!

Megosztás

1 hozzászólás

Írjon választ!