Rizikó teszt – szív és érrendszeri betegségek

5

 

 

Az Európai Kardiológiai Társaság (European Society of Cardiology ) 2003-ban kidolgozott egyszerű módszerével megbecsülhető a súlyos szív- és érrendszeri megbetegedések (például szívinfarktus, stroke, agyi érelzáródás) bekövetkezésének kockázata. A módszer azon alapul, hogy egyes életmódi tényezők vagy egyes betegségek növelik a kockázatot, míg a női nem és a fiatalabb életkor kisebb kockázattal jár. Amennyiben a kedvezőtlen tényezőkből több is előfordul, akkor a szív- és érrendszeri betegségek kockázata igen nagy lehet. Ha például egy 60 éves férfi vérnyomása magas és dohányzik is, akkor a rizikó nagy, ha azonban a dohányzást abbahagyja és a vérnyomása rendeződik a megfelelő gyógyszer szedésével, akkor a rizikója jelentősen csökken.

Amennyiben szeretné megtudni, hogy milyen a szív- és érrendszeri betegségek szempontjából az Önre jellemző kockázat, akkor a nemének megfelelő oszlopból és az életkorának megfelelő sorból ki kell választania az Ön vérnyomásértékéhez és a legutóbbi vérvétel során mért koleszterin-szint (cholesterin) számszerű értékéhez tartozó négyzetet a mezőn, ennek értéke határozza meg az Ön kockázatát.

A kapott érték az elkövetkező  10 évben bekövetkező súlyos, az életet veszélyeztető infarktus, vagy stroke bekövetkezésének kockázatát jelzi. Ha az Ön értéke kisebb, mint 4%, az kis kockázatot jelent, 4-5% mérsékelt kockázatot, 5-8% nagy kockázatot, >8% igen nagy kockázatot jelent.

A tábla használatában első alkalommal Önnek is szüksége lehet segítségre. Kérje meg háziorvosát, hogy segítsen Önnek kiszámolni és megérteni a táblázat adatait! Amennyiben nem történt Önnél koleszterin meghatározás, vagy vérnyomás-mérés az elmúlt években, akkor érdemes ezt megvizsgáltatni, még abban az esetben is, ha Önnek semmilyen panasza nincs.

A kockázatbecslő tábla a korábban szív- és érrendszeri megbetegedésben még nem szenvedő emberek esetén alkalmazható.

Forrás: strokeinfo.hu

Megosztás

5 hozzászólás

Írjon választ!