Meleg vízi aerobikkal az optimális vérnyomásért

3

Azok számára is van megoldás, akik nem szeretnek sportolni, idősek, elhízás vagy ízületi gyulladás miatt nem tudnak tornázni. A meleg vízi aerobik a magasvérnyomás-betegségben szenvedőkön segíthet. Mivel a vízben sokkal könnyebb mozogni, ezért a sérült, kopott ízületek is megmozgathatók.  A langyos és a meleg víz hatására az erek kitágulnak, ami a vérnyomás csökkenéséhez vezet.

A rendszeres testmozgás hatására csökken a vérnyomás, mert a szívnek nem szükséges olyan erősen dolgoznia, hogy pumpálhassa a vért. A mozgás javítja a szív- és érrendszer általános állapotát, csökkenti a vérnyomást, megelőzi a súlytöbblet kialakulását. Ezért is nagyon fontos, hogy rendszeresen végezzünk állóképességet fejlesztő gyakorlatokat.

A Sao Pauló-i Egyetem orvosai által végzett 12 hetes kutatásban 32 magas vérnyomásban szenvedő férfit és nőt kértek fel, akik a kísérlet alatt is végig szedték a vérnyomásgyógyszereiket. A betegek állapota legalább öt éve nem javult három különböző kipróbált gyógyszer hatására sem. A csoport fele a megszokott edzésprogramját végezte, míg a másik fele hetente háromszor 32 Celsius fokos vízben egyórás vízi aerobikedzésen vett részt.

Az eredményekből kiderült, hogy a meleg vizes aerobik csoportban a vérnyomásértékek átlagosan 36 Hgmm/12 Hgmm-rel csökkentek. A másik csoport tagjainak a vérnyomásértékeinél ezzel szemen emelkedést tapasztaltak.  A kutatók hangsúlyozták, hogy már 5 Hgmm/2 Hgmm vérnyomáscsökkenés is akár 14 százalékkal csökkentheti a szívroham és az agyvérzés kockázatát.

Az International Journal of Cardiology szakfolyóiratban megjelent kutatás arról is beszámolt, hogy a betegek minél melegebb vízben mozognak, annál jobban csökken a vérnyomásuk, tehát a víz hőmérséklete jelentős szerepet játszhat a kezelés hatékonyságában. A korábbi kutatások, amelyek a 27 Celsius fokos vízben végzett vízi aerobik hatásait vizsgálták, nem mutattak ki hasonló előnyt a magas vérnyomásra nézve.

Megosztás

3 hozzászólás

Írjon választ!