Lelki egészségünk

5

Nem csupán a testünk betegedhet meg, de a szervezetünk elválaszthatatlan része, a lelkünk is szenvedhet károsodást. A pszichiátriai problémák hátterében, mint a krónikus betegségeknél általában testi, lelki, örökletes, szociális és kulturális tényezők állnak. A lelki betegségek, mint az alkoholizmus, pánikbetegség, szorongás, depresszió álmatlanság vagy a demencia egyidősek az emberiséggel. A társadalom sokáig megbélyegezte a pszichikai problémákkal küzdőket, már azonban a jobb informáltságnak köszönhetően jobb a helyzet.

Magas számok

Az európaiak több mint egyharmada, évente 164 millió ember szenved valamilyen mentális betegségben. Magyarországon is riasztóan nő a pszichiátriai betegek, öngyilkosságok száma, amit a válság okozta mentális terhelés számlájára is írnak. A lakosság 10 százaléka alkoholbeteg, 5 százalék depresszióval küzd, míg 2,5 százalék pánikbetegséggel küzd. A betegségek előfordulási aránya a becslések szerint nagyobb is lehet, hiszen nem minden beteg jut el az orvosi kezelésig. A lelki bajokban szenvedők sokszor nincsenek tisztában a betegségükkel, ezért önmagukon kívül komoly terhet rónak a családra, barátokra . A terápia sikeressége a beteg akaratán múlik. Egy  2010-es felmérés szerint a magyarok többsége nincs tisztában a pszichoterápia fogalmával sem.

A szakemberek a prevenció fontosságát hangsúlyozzák, hogy a megelőzés és a gyógyítás népegészségügyi szintre kerüljön. A halmozottan hátrányos térségekben a legrosszabbak a mutatók, ahol a betegek száma a létbizonytalanság következtében egyre jobban nő.

Egy a 2000-es évek elején készült tanulmányból az derült ki, hogy a társadalmakra a legnagyobb terhet jelentő betegségek közé öt olyan sorolható, ami mentális betegségnek számít. Az első az úgynevezett unipoláris depresszió, amikor valaki szorong, csökken az aktivitása, gyakran vannak öngyilkossági gondolatai.

A mentális betegségek nagyon sokba kerülnek, gyakran okozzák a munkából való kiesést, és jelentősen növelik a táppénzes napok számát. Óvatos becslés szerint Magyarországon tízből négy táppénzen levő embernél lelki bajok állnak a háttérben. A WHO előrejelzése szerint a probléma fölött nem lehet elsiklani, mert 2020-ra a mentális betegségek állnak majd a munkaképesség csökkenésének tíz fő oka közül öt helyen.

A lelki betegségek megelőzésében, kezelésében, folyamatos aktivitásra lenne szükség, mert az információs kampányok hatása átmeneti. A legveszélyesebb pszichés bajok vizsgálatát is szűrni kéne ahhoz, hogy később komolyabb bajok ne következzenek be.

Megosztás

5 hozzászólás

Írjon választ!