Jóga a stroke utáni felépülésben

5

A stroke gyakori következménye a test egyik oldalának részleges bénulása, járásképtelenség. A stroke-ból való felépülés kevés embernek adatik meg, a legtöbb túlélő beteg valamilyen fogyatékossággal él tovább. A betegek rehabilitációja során a járásképesség és más fizikai funkciók visszanyerése a cél.

Egy amerikai tanulmány, követéses vizsgálattal bizonyította, hogy a stroke-ot követő nyolc hétig tartó jógaoktatás a betegek egyensúlyérzékének javulásához vezetett. A jóga segített a betegek mozgásának rugalmasságában, a testi erejük és teljesítőképességük javulásában.

A stroke utáni rehabilitációt minél hamarabb meg kell kezdeni, mert az agy csak rövid időn belül képes újra felépíteni magát. Jógagyakorlatok segítségével a szélütött emberek egyensúlyérzéke jó eséllyel javítható, azoké is, akik a rehabilitáción már átestek, de a mindennapi életben még mindig mások segítségére szorulnak.

A jóga gyógyító ereje gyakorlás közben hat A mindennapi gyakorlással fokozatosan visszanyerhetőek a korábban elvesztett készségek, a beteg újra motivált lesz, megszabadul a depressziótól.

A jóga nemcsak a fiataloknak ajánlott, minden korosztály számára előnyös a rendszeres gyakorlása. Az idős stroke-ot túlélő betegeknél is javulást eredményez, a betegek aktívabbak lesznek, csökken a félelemérzetük, a napi tevékenységekben függetlenebbé válnak, jobb életminőségre tesznek szert. A jóga nem megterhelő, segít helyreállítani a kizökkent egyensúlyt, jobb állapotba helyezi az egyént. A fokozatosság elvét kell betartani, mert a sokáig rendszeresen nem mozgó betegeknél az első alkalmakkor felléphet hányinger, rosszullét.

Megosztás

5 hozzászólás

Írjon választ!