Javult a magasvérnyomás-betegség diagnosztikája

4

Az Egyesült Államokban a sikeres szűrővizsgálati programoknak, médiakampányoknak köszönhetően jelentős előrelépés figyelhető meg a leggyakoribb szív- és érrendszeri betegség, a magas vérnyomás diagnosztikáját, kezelését illetően.

A szívgyógyászok régóta mondják, hogy a magas vérnyomással kapcsolatos helyzet világszerte a felezési szabálynak felel meg: a magas vérnyomású emberek fele van tisztában problémájával, az így kiszűrt betegeknek fele kap kezelést és a kezeltek fele szedi úgy a gyógyszereket, hogy a vérnyomása megfelelő értékre csökkenjen.

Egy 1971-ben indult program adatai szerint az elmúlt évtizedben a magas vérnyomás előfordulási gyakorisága értékelhetően nem változott, 30 százalék maradt, mind a nők, mind a férfiak körében. Jelentős javulás történt viszont abban, hogy sokkal több ember vérnyomását mérik rendszeresen, így hamarabb megtalálják a betegeket és sokkal többen kapnak ennek megfelelően kezelést, mint korábban bármikor.

Igen sokféle hatásos gyógyszer került forgalomba, aminek köszönhetően az agyi katasztrófa és a szívinfarktus gyakorisága mérhetően csökkent az Egyesült Államokban. Az új statisztikák szerint a magas vérnyomású embereknek már 80,6 százaléka tisztában van azzal, hogy kezelést igénylő beteg. Korábban, az 1999-2000 időszakában ez csak 69,6 százalék volt.

A normális értékre csökkentett vérnyomás a kezelt betegek felében stabilnak bizonyult, ami tíz esztendeje csak 30,3 százalékra volt igaz. Ez fontos eredmény, de azt jelenti, hogy a magas vérnyomású, általában gyógyszert szedő betegeknek a fele továbbra is fokozottan veszélyeztetett szélütés és szívinfarktus szempontjából.

Forrás: MTI

Megosztás

4 hozzászólás

Írjon választ!