Gluténérzékenység

5

A lisztérzékenység a jéghegy-betegségek közé tartozik, az érintettek 10 százaléka van tisztában az állapotával, holott a megszűntetéséhez elég lenne a felismerés és a diéta. Magyarországon minden 100 emberből egy érintett, ám a felismert betegek száma 1000 főből jó, ha egy.

A coeliakia vagy gluténszenzitív enteropátia (GSE) egy olyan betegség, mely során az étkezéssel bevitt glutén hatására sérül a vékonybél nyálkahártyája, tápanyag-felszívódási zavar alakul ki. A betegség leggyakoribb formájában emésztőrendszeri tünetekkel jár, de nagyon gyakran a súlyos tüneteket okozó lisztérzékenység is rejtve marad. A lisztérzékenység alapvetően örökletes, kialakulásában azonban a környezeti tényezőknek is szerepe van. Az immunbetegség addig áll fenn, amíg a beteg glutént fogyaszt, ennek elhagyásával valamennyi tünet megszűntethető.

A lisztérzékenység felismerésében gyakorlatilag bármely szakterületen dolgozó orvos érintett lehet. A gasztroenterológus és az immunológus mellett a háziorvos, a szemész, a belgyógyász, a bőrgyógyász, a hematológus a fogorvos és a reumatológus is találkozhat az adott szervrendszer tüneteit mutató lisztérzékenységgel. A szűrés, mely mindössze egy vérvételből áll, 99 százalékos valószínűséggel kimutatja a lisztérzékenységet. A szűrővizsgálat után a vékonybél szövettani mintavételére is szükség van. A lisztérzékenység gyakran társul szervspecifikus betegséggel (például 1-es típusú cukorbetegség) a diagnózis felállítását követően további szűrésekre is szükség lehet.

  • A lisztérzékenység gyermekkorban klasszikus tünetekkel jár. Gyulladásos állapot miatt felszívódási zavar alakul ki, mely hiánytünetekhez vezet. Vérszegénység, hasmenés, súlygyarapodás elmaradása, alacsony növés, fogfejlődési zavarok, fehérjehiányos állapot lép fel a lisztes táplálék bevezetését követően, általában a 14-18 hónapos kor között, legkésőbb 3-5 éves korig. A gyerekek nyűgösek, ingerlékenyek, kimerültek lesznek, figyelmüket nehéz lekötni, viselkedésbeli problémák adódhatnak.

  • Felnőttkorban betegek az emésztőrendszeri tünetek mellett általában kis- és nagyízületi panaszokat élnek át. Nagyon gyakoriak az olyan általános tünetek, mint a fejfájás, memóriazavar, fáradság, vashiányos állapot, meddőség, de jellemzőek még a bőrtünetek is. A felnőtteknél 20-25, de gyakran 35-40 éves kor között jelennek meg a tünetek, amikor sajnos sem az érintettek, sem az orvosok nem gondolnak elégszer erre a betegségre.

Ez az állapot egy életre szól, kezelése szigorúan gluténmentes diétával lehetséges. Az étel nem tartalmazhat búzát, árpát, zabot vagy rozst. Helyettesíteni lehet rizs-, kukorica-, sárgaborsó- és szójaliszttel, burgonya- és kukoricakeményítővel. A gluténmentes élelmiszerek csomagolásán szöveggel (gluténmentes, vagy lisztérzékenyek is fogyaszthatják) vagy grafikusan (áthúzott búzakalász) jelzik, hogy nem tartalmaznak glutént. A diétával és minden egyéb gyakorlati tudnivalóval kapcsolatban a liszterzekeny.hu oldalt célszerű felkeresi.

Magyarországon és Kelet-Európában sajnos még gyerekcipőben jár a lisztérzékenyek számára készített boltokban, éttermekben kapható kínálat. Azokban az országokban, ahol szűrik a gyerekeket és nagyobb számban ismerik fel a betegséget, természetesebben kezelik a problémát, a lisztérzékeny betegek könnyebben hozzáférnek a számukra megfelelő táplálékhoz.

.

Megosztás

5 hozzászólás

Írjon választ!