Az enyhén magas vérnyomás is veszélyes

4

A fokozatosan emelkedő vérnyomásra is figyelni kell, mert a lassú vérnyomás-emelkedés előjele lehet későbbi betegségek, például a stroke kialakulásának. A kezeletlen magas vérnyomás a szív- és érrendszeri betegségek fontos kockázati tényezője.

A felnőtt lakosság körében minden harmadik-negyedik embert érint a magasvérnyomás-betegség. Hipertóniáról akkor beszélünk, amikor a vérnyomás meghaladja a normálisnak tekintett 140/90 higanymillimétert. A már növekvőnek számító vérnyomás a prehipertónia, mely általában 18 éves kortól, de még 35 éves kor előtt jelentkezik. A prehipertónia szisztolés értékét 120-139 higanymilliméter, diasztolés értékét pedig 80-89 higanymilliméter jellemzi. A prehipertóniás állapotból átlagosan négy év után lesz magasvérnyomás-betegség.

Korai vérnyomás-emelkedés meglehetősen gyakori jelenség, jellemzően férfiaknál fordul elő, az erre hajlamos emberek között általában több a dohányos, a túlsúlyos és magas koleszterinszintű egyén.

Akiknél kialakul a fiatalkori enyhén magas vérnyomás, azoknál nagyobb az esély a koszorúér-artériákban a kalciumlerakódásnak, és az elzárt artéria a szívinfarktus és a stroke kockázati tényezője. Ezen kívül nagyobb az esély a cukorbetegség, valamint az alacsony „jó” koleszterinszint és a későbbi magas vérnyomás kialakulásának.

Kiegyensúlyozott táplálkozással, rendszeres mozgással minden fiatal tehet azért, hogy vérnyomása normális értékhatáron belül mozogjon, ami azt jelenti, hogy nyugalmi állapotban alacsonyabb legyen, mint 120/80 higanymilliméter.

Megosztás

4 hozzászólás

Írjon választ!