Szívmentés robothelikopterrel

6

Szívroham után minden perccel csökken az esély a túlélésre, minden perc késlekedés 10 százalékkal rontja a szívinfarktusban szenvedő túlélési esélyeit. Az automata defibrillátorok már sok helyen elérhetőek, de a ritkán lakott vidéki területeken ez még komoly problémát jelent.

Egy német cég, a Definetz non-profit szervezet és a Height Tech cég egy automata defibrillátort juttatna el robothelikopterrel, ejtőernyő segítségével azokhoz, akik infarktust kaptak. Ha a koncepció egyszer megvalósul, életeket menthet.

A Defikopter egy óránként 70 kilométeres sebességre képes légi jármű lenne, ami a nehezen megközelíthető helyekre is gyorsan el tudná juttatni az életmentő berendezést. A cég szerint a helikopter 10 kilométeres sugarú körben lenne képes mozogni. Németországban tavaly már be is mutatták az e célra szánt kis repülő szerkezet prototípusát.

A beteget a robothelikopter mobiltelefonos alkalmazással találná meg. Beépített GPS segítségével kerülne a defibrillátor a helyszínre, ahol a segítséget kérő életmentő beavatkozást hajthat végre.

A megvalósulási még várni kell, a darabonkénti 20-25 ezer eurós ár komoly gátat szabhat az eszköz bevetéséhez.  A drónhálozat telepítése a ritkán lakott területeken érné meg, igaz ez nem kevés eszközt igényelne. Plusz erőforrásra is szükség van, mert a német hatóságok csak emberi felügyelettel engedélyezik a robotrepülőket repülni.

Megosztás

6 hozzászólás

Írjon választ!