Szív és érrendszerünk

2

A szív és érrendszer a test olyan rendszere mely a szívtől a tűdön át az agyig érint minden legfontosabb és legjelentéktelenebb területet is. Ebben a rendszerben minden mindennel összefügg. A legkisebb meghibásodás az egész jól felépített rendszert károsítja.

A rendszer motorja a szív, mely fáradhatatlanul pumpálja a kisvérkör artériáin keresztül a vért a nagyvérkörön át a test felé, majd a vénák segítségével az elhasználódott, salakanyagokkal telített vért ismét a szívbe, hogy újraindítsa az egész folyamatot.

A vér az érrendszer artériáin keresztül szállítja az oxigént, megjárva a legkisebb testrészeket is behálózó kapilláris ereket, és a vénák által hozza-viszi az elhasználódott széndioxidot tartalmazó vért. Ehhez a munkához jó állapotú erekre van szükség. Egy felnőtt embernek átlagosan 5 liter vére van, ebből 0,5 liter tartalék, a vérraktárakban (máj, lép) pang, melyet szervezetünk szükség esetén használ fel. Az elhasznált vér néhány nap alatt pótlódik.

Az artériák (verőerek) elosztó erek, melyek a friss vért jutatják a szervezetbe. Vastag, rugalmas, kör alakú, szűk belső keresztmetszetű, erőteljes összehúzódásra képes vérerek. Szerepük a szállítás és szétosztás mellett a folyamatos vérnyomás és a folyamatos áramlás biztosítása. A vér az artériákban áramlik a leggyorsabban.

A vénák olyan vékonyabb és rugalmatlan, tág, ovális keresztmetszetű gyűjtőerek, melyek billentyűi megakadályozzák a vér visszafolyását. Visszajuttatják a vért a szervekből ismét a szívbe, hogy az egész körforgás újra beindulhasson.

A kapillárisok (hajszálerek) gyorsan tágulnak és szűkülnek, kapcsolatban vannak az artériákkal és a vénákkal egyaránt. Ezeken a kapillárisokon keresztül történik meg a „friss és fáradt vér átadása és átvétele”. A kapillárisok keresztmetszete nagyobb, mint az artériáké, a véráramlás bennük lelassul, hogy legyen idő az anyagcserére.

Ha a különböző erek közül valamelyik nem képes megfelelően dolgozni az a szív működését is befolyásolja. A szív meghibásodása esetén az egyensúly teljesen felborul, életveszélyes állapot alakul ki.

A nem megfelelően mozgó embereknél, vagy a vénás billentyűk nem megfelelő működése folytán, esetleg egyéb okok miatt az amúgy is rugalmatlan vénákban kialakulhat egy lassúbb visszaáramlás, pangás. Ennek következtében a szövetek közé kerülő folyadék révén kialakul a leggyakoribb probléma ebben az áramlásban, az ödéma (duzzanat). Az ilyen panasz még sok kellemetlenséget tud okozni, mint a nehézláb érzés, lábikragörcs, a végbélben a fájdalmas aranyeres elváltozások.

Ha ezeket észrevesszük, változtassunk életvitelünkön! Ha ez már nem elég forduljunk orvoshoz! 

Megosztás

2 hozzászólás

Írjon választ!