Méhszúrás terápia

2

Vannak olyan állatokkal folytatott terápiák, melynek sikerét még igazolni kell. Ilyen az apiterápia is, amikor élő méhek mérgét hasznosítják szénanátha, reumás megbetegedések, ízületi gyulladás és idegfájdalmak ellenszereként. Egyesek a szklerózis multiplex elleni jótékony hatásában is hisznek.

A szúró méheket főként a távol-keleti természetgyógyászok alkalmazzák előszeretettel. A méhméreg a méhecske méregmirigyében termelődik, hisztamint tartalmaz, ezért is ajánlott mozgásszervi panaszokra. A terápia során a test fájdalmas részein méheket helyeznek el csipesszel, mondván, hogy szúrásuknak gyógyító hatása van a fájó testrészre. Egy egészséges ember körülbelül 100 méhcsípést képes elviselni egy alkalommal, mely méreg mennyisége egy kifejlett méh esetén 0,3 mg.  A kezelések hatékonyságát befolyásolja a méreg összetétele, ami függ a méh életkorától, az egyed örökletes jellemzőitől, és hogy milyen táplálékon él.

A méhméreg adható még ampullából injekcióként, bőrbe dörzsölve, kenőcsként, és alkalmazható inhalálva is. Termelése szakértelmet és különleges felszerelést igényel. A méreg begyűjtése több módon is történhet, melyek közül szerencsére létezik olyan is, ami nem vezet a méhecske halálához, így a lecsapolt méreg képes rövid időn belül újratermelődni.

A kezelések terápiás hatására még kevés a bizonyíték. A méhméreggel történt állatkísérletek biztatónak sikerültek, kimutatták a méhméreg gyulladáscsökkentő hatását.

Ha a méhméreg kevésbé is bizonyított, a méhek számos értékes egészségvédő hatóanyagot szolgáltatnak nekünk, az apiterápia alkalmazási területei ugyanis igen sokrétűek.

A kaptár termékeiből a méz külsőleg és belsőleg is használható. Antibakteriális, rendkívül gazdag vitaminokban és ásványi anyagokban, cukortartalma nem terheli a hasnyálmirigyet. A propolisz fájdalom és gyulladáscsökkentő, természetes antibiotikum a vírusos megbetegedésekkel szemben. A méhészeti termékek közül a legnépszerűbb természetes orvosság a méhpempő, mely segít helyreállítani a hormonháztartást, jótékony hatása van az idegrendszerre, a szív és érrendszeri betegségekre, roboráló, teljesítményfokozó.

2 hozzászólás

Leave A Reply

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com