Jogosítvány cukorbetegség esetén

1

Az általános szabályoktól eltérően legfeljebb 5 éve kaphatnak egészségügyi alkalmassági igazolást a cukorbeteg járművezetők, az alacsony vércukorszintűeknek pedig 3 évenként kell alkalmassági vizsgára menniük.

A tablettával vagy inzulinnal kezelt cukorbeteg gépjárművezetői alkalmassága csak szakorvosi vélemény ismeretében állapítható meg. A szakvéleményt bármelyik belgyógyászati típusú járóbeteg-szakrendelés kiadhatná, de ilyen kérések főleg a diabetológiai szakellátóhelyeket terhelik. A meghatározott időnél korábban, soron kívül egészségi alkalmassági vizsgálatnak köteles magát alávetni a gépjárművezető, ha eszméletvesztéssel járó rosszulléte vagy sérülése volt, illetve esetében súlyos hipoglikémia (vércukoresés) fordult elő.

Az 1, vagyis nem hivatásos alkalmassági csoportra vonatkozó előírások

Cukorbetegségben szenvedő kérelmező esetében az egészségi alkalmasság a következő mellett állapítható meg legfeljebb 5 év időtartamra.

  • Egészségi alkalmasság csak akkor állapítható meg, ha a cukorbetegségben szenvedő tisztában van a hipoglikémia kockázataival, és állapotát megfelelően kontrollálni tudja.
  • Olyan kérelmező részére, aki tablettás vagy inzulinkezelés alatt áll, az egészségi alkalmasság csak szakorvosi vélemény ismeretében állapítható meg és egészségi alkalmasságát legalább ötévenként felül kell vizsgálni.
  • Egészségi alkalmatlanságot kell megállapítani azon kérelmező esetében, akinél ismétlődő súlyos hipoglikémia áll fenn!

A 2, vagyis hivatásos alkalmassági csoportra vonatkozó előírások

Hipoglikémia kialakulásának kockázatát hordozó gyógyszeres kezelés esetében az egészségi alkalmasság a következő feltételek együttes fennállása esetén állapítható meg legfeljebb 3 év időtartamra,

  • a vizsgálatot megelőző 12 hónap folyamán nem fordult elő súlyos hipoglikémia,
  • a kérelmező teljesen tisztában van a hipoglikémia bevezető tüneteivel,
  • az inzulinkezelésre szoruló kérelmező rendszeresen – legalább naponta kétszer vagy a vezetést közvetlenül megelőzően –, vércukorszintméréssel megfelelően kontrollálja állapotát,
  • a kérelmező teljes mértékben tisztában van a hipoglikémia kockázataival, és
  • a cukorbetegséggel összefüggésben nem áll fenn egyéb kizáró szövődmény

A gépjárművezetői egészségi alkalmassági vizsgálatot a háziorvos végzi, őt illeti meg a gépjárművezető (-jelölt) által fizetett díjazás.

1 hozzászólás

Leave A Reply

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com