Férfibajok

0

Magyarországon a férfiak egészségi állapota lényegesen rosszabb az európai átlaghoz képest. Legjobban a metabolikus szindróma (elhízás, magas koleszterin-, triglicerid-, vércukorszint és vérnyomás) és az erekciós problémákat is okozó prosztatabetegségek fenyegetik őket.

A prosztata születéskor még borsónyi nagyságú mirigy, a huszadik életév körül éri el normál nagyságát, ami negyven-ötven éves korig változatlan formájú marad. A gondok és a panaszok ezután következnek, mert a prosztata ismét növekedésnek indul. A megnagyobbodott prosztata elnyomja a húgycsövet, és ezzel vizelési nehézséget, prosztatagyulladást okoz.

Az idejében felismert, korai szakaszban lévő jóindulatú prosztatagyulladás (BPH), mely szinte természetes élettani folyamat, eredményesen kezelhető gyógynövényekkel, természetes alapú készítményekkel. Gyógyszeres kezelésére is számos hatékony készítmény áll rendelkezésre, ám ha a kezelések ellenére a beteg állapota tovább romlik, műtéti beavatkozás javasolt.

A prosztatarák a férfiak leggyakoribb betegsége, hazánkban évente háromezer új beteget regisztrálnak, és csak ötven százalékuk gyógyítható meg.

A prosztatarák „szelídebb” típusát elegendő rendszeres orvosi vizsgálatokkal követni. A terápia megválasztása mindig egyénileg történik a daganat stádiumának, szövettani típusának és a beteg általános állapotának megfelelően.

Radikális prosztata eltávolításra, operációra akkor van szükség, ha a beteg szövetből vett minta mikroszkópos vizsgálata ezt alátámasztja. A műtét súlyos mellékhatásokkal is járhat, merevedési és vizelettartási problémákat, terméketlenséget okozhat a későbbiekben.  A korai felismerés miatt 50 éves kortól lényeges az éves vizsgálat, ám azoknál, akik családjában már előfordult prosztatarákos megbetegedés már 45 éves kortól ajánlott. A vizsgálati módszereknek különös jelentősége van, mert rák a korai szakaszában általában teljesen tünetmentes.

Brit kutatók egy olyan genetikai teszttel kísérleteztek, mely segítségével megkülönböztethetők az agresszív és a lassan növekvő daganatok. Ez a daganatos szövetmintán belüli gének működését vizsgáló teszt megóvná a férfiakat a szükségtelen kezelésektől. Az eljárás hátránya, hogy igen költséges és a jóváhagyás még várat magára.

Ne felejtsük el, hogy a prosztatarák a betegség korai stádiumában teljes mértékben gyógyítható!

Megosztás

Írjon választ!