Félóránként álljunk fel az íróasztal mögül!

4

A cukorbetegség megelőzése szempontjából fontosabb, hogy az ember félóránként felálljon az íróasztal mögül egy-egy öt perces sétára, mint az, hogy rendszeresen lejárjon az edzőterembe – derült ki egy új tanulmányból.

A Leicesteri Egyetem kutatóinak eredményei tovább bővítik azon bizonyítékok tárházát, amelyek szerint a hosszú ideig való egy helyben ülés veszélyes következményekkel járhat, még akkor is, ha az ember rendszeres testedzést végez mellette.

A Diabetologia című folyóiratban közölt tanulmány majdnem 900 ember bevonásával készült. A szakemberek azt elemezték, hogy a résztvevők naponta mennyi időt töltöttek üléssel, milyen gyakran szakították azt meg némi mozgással és mennyi – mérsékelttől az erőteljesig terjedő – testmozgást végeztek.

A kutatók megnézték, hogy ezen tényezők milyen erős összefüggést mutattak a vércukorszinttel és a „jó koleszterin” szintjével, amelyekből kimutatható a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának kockázata. A szakemberek arra a megállapításra jutottak, hogy az üléssel töltött idő napi 90 perccel való csökkentése jótékony egészségügyi hatásokkal bírt.

Annak ellenére, hogy a mérsékelttől az erőteljesig terjedő testmozgást végző résztvevőknél alacsonyabb volt a diabétesz kialakulásának kockázata, a szakemberek mégis arra jutottak, hogy az üléssel töltött idő csökkentése jóval hatékonyabb módja a 2-es típusú cukorbetegség kivédésének, mint a kizárólag a testedzésre való koncentrálás – olvasható a The Daily Telegraph című brit lap internetes kiadásában.

(http://www.telegraph.co.uk/health/healthnews/9897955/Desk-breaks-more-important-than-gym-to-avoid-diabetes.html)

4 hozzászólás

Leave A Reply

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com