Évente 42 ezer új strokos eset

5

Hazánkban félóránként hal meg valaki stroke miatt. Az országban 37 olyan kórház, úgynevezett stroke központ van, amelyek felkészültek a stroke betegek fogadására. Az összes stroke eset 10 százaléka 50 éves kor alatt 27 százaléka pedig 60 éves kor alatt jelentkezik.

A betegség elnevezése az ütés, csapás szóból ered, amely a betegség kezdetére, a hirtelen kialakuló tünetekre utal. A stroke kialakulásának kockázatát növelő tényezők két csoportra oszthatók: a kockázati betegségek a magas vérnyomás, a cukorbetegség és a szívritmuszavar, míg az életmódbeli tényezők közé tartozik a dohányzás, a helytelen táplálkozás és a mozgásszegény életmód.

Egy évvel a stroke után a betegek egyharmada már nem él, egyharmada maradvány tünetekkel, mások segítségével tud élni, csak egyharmaduk képes visszatérni a munkába és ellátni a mindennapi életét.

A sikeres kezelések feltétele, hogy a lakosság felismerje a stroke tüneteit és tisztában legyen azzal, hogy ilyenkor azonnal mentőt kell hívni, mert a kezelést három órán belül meg kell kezdeni.

A szélütés az agy vérellátási zavara következtében létrejövő működészavar, amely maradandó károsodásokat vagy halált okozhat. Két formája ismert: az agyi infarktusnál az adott agyterület nem kap elégséges vért a funkciók ellátásához, ez az esetek mintegy 80 százalékában fordul elő. A másik az agyvérzés – az esetek mintegy 20 százalékában -, amikor vér lép ki az érpályából és így roncsolódik az agyállomány.

5 hozzászólás

Leave A Reply

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com