Életmentő háromdimenziós szívmodell

2

Kritikus esetekben a különböző beteg szervekkel való modellezés életet menthet.

Roland Lian Cung Bawi, a tizennégy hónapos kínai-amerikai kisfiú születési rendellenességgel jött a világra. Életmentő szívműtétre volt szüksége, melyet a Kentucky állambeli Louisville városában hajtottak végre.

A Kosair Gyermekkorház orvosa, Dr. Erle Austin szívsebész a szívműtétet megelőzően, napjainkban még igen szokatlannak tűnő módszerhez folyamodott. 3D nyomtatóval, rugalmas polimerrel létrehozta a kisfiú szívének kétszer nagyobb másolatát.

A 2500 dollár értékű Ninja-Flex fantázianevű 3D nyomtató közel húsz óra alatt nyomtatta ki a beteg szív másolatát. A művelet körülbelül hatszáz dollárba került.

Az élő szövetek másolatának nyomtatása óriási segítség lehet a jövő gyógyításában. A kisfiú esetében a sebészek munkáját könnyítette meg a szív 3D-s modellje, mert előre felkészülhettek az operálandó szívből.

„Sokan hiszik, hogy elkezdek egy szívműtétet, és közben mindent látok. Pedig ahhoz, hogy mindent lássak, létfontosságú részeket kellene szeletekre szedni. Így több esetben inkább csak találgatunk a legjobb megoldásról” – vallotta be a sebész.

A műtét sikeres volt, a kisfiú korábbi alvászavarai, légzési nehézségei megszűntek, az orvosai szerint is jól van.

2 hozzászólás

Leave A Reply

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com