D-vitamin-források

3

A D-vitamin fontos szerepet játszik a csontok képződésében, erősíti a szervezet immunrendszerét, megelőzi a krónikus immunológiai, rosszindulatú betegségeket. Táplálkozással és a napfény UVB sugarainak hatására a D-vitamint a szervezetünk maga is képes előállítani.

A D-vitamin-hiány, és maga a D-vitamin kémiai felfedezése, a korán iparosodott országok rettegett betegségének, az angolkórnak a megjelenésével kapott kiemelt szerepet. A XX. század első éveiben angol tudósok figyeltek fel elsőként a hiányos táplálkozás, a környezetszennyeződés, a városokat ellepő füstköd miatt a szigetországban halmozódó D-vitamin hiányos esetekre.

Táplálkozás

A táplálkozással felvett élővitamint a máj és a vese különböző kémiai lépések során aktív hatóanyaggá (1,25(OH)D3-vitaminná) alakítja. A táplálék útján bekerült vitamin szabályozza a kalcium és a foszfor bélfelszívódását, csontbeépülését, vesekiválasztását, részt vesz a szervezet sejtanyagcseréjében, immunológiai és hormonális kölcsönhatásaiban. Az „angolkóros” gyermek klinikai tüneteiből megérthetjük, hogy a D-vitamin mennyire fontos szerepet játszik a csontszerkezet felépítésében. Görbe hát és lábszár, lapos fej, tátongó kutacs, lassú fogzás, mellkasbehúzódás, bordaporcok gyöngyszerű kiszélesedése, izzadékonyság, izomgyengeség, étvágytalanság, bágyadtság és fokozott betegséghajlam.

A D-vitamin legfontosabb táplálékforrásai az édesvízi és tengeri halak (makréla, lazac, szardínia), tej, tojás, máj, belsőségek, kakaóbab és gomba (vargánya). A gabona-, és zöldségfélék is tartalmaznak D-vitamint, ezek felszívódása azonban nem kifogástalan, ezért a vitamint pótolni kell. Napjaink D-vitamin igényét kiegészítik még a D-vitaminnal dúsított tápanyagok és csecsemőételek. Hazánkban az egészségügyi ajánlás szabályozza a csecsemők D-vitamin-pótlását (400-1000 egység naponta), de serdülő és a felnőtt korosztály ellátása nem megoldott, a napi bevitel egységében éles szakmai viták zajlanak.

Felmérések szerint a nagyobb gyermekek, főként a tizenévesek a mindennapi táplálkozás során nem visznek be a szervezetükbe megfelelő mennyiségű D-vitamint, mert kevés halat, tejet, tejterméket esznek, és keveset vannak a levegőn.

Napfény

Már napi negyedórás, szabad levegőn tartózkodás is kielégítheti a D-vitamin szükségleteinket. A bőrben képződött D3-vitamin az ultraibolya sugarak hatására jön létre. Szabad levegőn, szűrt napfényben a bőrön keresztül is fel tudjuk venni a megfelelő vitaminmennyiséget, feltéve, ha a nap nem csak az arcunkat éri, hanem nagyobb bőrfelülettel érintkezik. Kevesebb D-vitamin képződik a sötét bőrű emberekben, a vastag szőrrel borított területeken, és nem utolsó sorban a bőrráktól való félelem miatt a délutáni órákban is magas faktorú naptejet használók szervezetében. A káros UV sugárzás, genetikai eltérések és hajlam okozta melanoma gyakorisága valóban nőtt, de még mindig eltörpül a népbetegségnek számító csontritkuláshoz képest.

Hazánk éghajlati tulajdonságai miatt a D-vitamint pótolnunk kell, hiszen a lakósság 70 százaléka a tél végére D-vitamin hiányos. Télen ne felejtsük a D-vitamin készítményeket, tavasztól-őszig a parkok árnyékos napsugarait.

Megosztás

3 hozzászólás

Írjon választ!