Antioxidáns kételyek

2

Az antioxidánsok betegségmegelőző szerepe körüli viták tovább folytatódnak, a kutatási eredmények meglehetősen kétértelműek.

A Neurology című folyóiratban megjelent tanulmány szerint a szélütés (stroke) és a demencia, vagyis az időskori szellemi leépülés nem érinti kevésbé azokat, akiknek diétájában a legmagasabb volt az antioxidáns szint.

Elizabeth E. Devore kutató és társai több mint ötezer egészségesnek mondható embert és azok éterendjében szereplő 170 étel gyakoriságát vizsgálata. A kutatás egy évre visszamenőleg vizsgálta az embereket, és az általuk fogyasztott különféle antioxidánsok (például bab, brokkoli, paradicsom, bogyós gyümölcsök és mogyorófélék, kávé, tea) összemutatói alapján kategóriákba sorolta az őket.

Mindkét betegséggel majdnem 600-600 főt diagnosztizáltak, 599 résztvevőnél állapítottak meg demenciát (köztük 484 Alzheimer-kóros volt) és 601 résztvevőnél stroke-ot. Tehát az előfordulás nem függött attól, hogy a vizsgált személyek antioxidánsokban gazdag ennivalót fogyasztottak-e. A kutatásban résztvevők szervezetébe döntően kávé- és teafogyasztással került be a vegyületféle.

A kutatók szerint ettől még elképzelhető, hogy az antioxidánsok egyes altípusai segíthetnek a demencia vagy a stroke megelőzésében. Ezt bizonyítja egy olasz tanulmány is, ami arra mutatott rá, hogy zöldségekből, gyümölcsökből származó alcsoportok fogyasztása gátolja a stroke kialakulását.

Teljes a bizonytalanság az antioxidánsok daganatos betegségeknél való alkalmazását illetően.  A béta-karotin és az E-vitamin esetében már állapítottak meg egészségügyi veszélyeket, ugyanakkor az E-vitamin köztudottan segíthet a demenciában szenvedőkön, a C-vitamin fokozott fogyasztása pedig kapcsolatba hozható a stroke megelőzésében. James Watson, amerikai Nobel-díjas biológus azt feltételezi, hogy a rákos betegségek előrehaladott szakaszában káros minden antioxidáns, mert azok ilyenkor azok az orvosságok hatását csökkentik.

2 hozzászólás

Leave A Reply

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com