A stroke vészhelyzet

1

90 perc! Ha a beteg 90 percen belül megkapja a szükséges kezelést, a stroke okozta következmények nagy eséllyel, csökkenthetők, visszafordíthatók. Bármikor kerülhetünk betegségek miatt olyan vészhelyzetbe, amikor a szakszerű segítség megérkezéséig cselekednünk kell. Legyünk tisztában a stroke tüneteivel, ismerjük fel azokat, hogy időben tudjunk segíteni.

A „Stroke – Ne késlekedj!” edukációs kampány is ezt a célt szolgálja. Széles társadalmi összefogással hívja fel a lakosság figyelmét a szélütés tüneteire és az időfaktor jelentőségére. A kampányban a Magyar Stroke Társaságot az Országos Mentőszolgálat segíti.

Ne késlekedj – hívd a 104-et!

Az MBE mozaikszó segít a tünetek felismerésében és a gyors reagálásban. Azonnal értesíteni kell a mentőszolgálatot, amennyiben azt tapasztaljuk, hogy ismerősünk, hozzátartozónk „furcsán” mosolyog (arcának egyik fele elernyedt), nem tudja felemelni mindkét karját vízszintes tartásba (egyik karja lehanyatlik), vagy nem tud megismételni egy egyszerű mondatot (helytelenül ismétel, nem talál egyes kifejezéseket).

Kérjük meg tehát, hogy:

Mosolyogjon!

Emelje fel mindkét karját!

Beszéljen, mondjon egy egyszerű mondatot összefüggően!

Azonnal hívjuk a mentőket, ha e három kérés bármelyikével is nehézségei vannak!

Sok betegnél a stroke tünetek nélkül jelentkezik, vannak azonban olyan fenyegető előjelek, amiből ráismerhetünk a betegségre, már a gyanú esetén, a kritikus első órákban is mentőt tudunk hívni.

Az esetek többségében a reggeli-délelőtti órákban tapasztalható, együtt, vagy külön-külön jelentkező, múló vagy maradandó tünetek:

  • féloldali végtaggyengeség, bénulás
  • kettős látás, látótérkiesés vagy az egyik szemen átmeneti látásvesztés
  • beszédzavarok (aphasia)
  • térbeli tájékozódási zavar, memóriazavar
  • szédülés, fejfájás, egyensúly zavar
  • eszméletvesztés

A stroke kezelésekor minden perc számít. Ezért, ha ilyen esettel találkozunk, ne essünk pánikba, ne ijedjünk meg. A segítség megérkezéséig ne hagyjuk a beteget magára! Ne hagyjuk, hogy addig bármit egyen vagy igyon, ha hányni kezd, fordítsuk az oldalára.

A tünetek felismerésén túl előzzük meg a betegséget. Rendszeres vérnyomás-, vércukor- és koleszterinszint méréssel, nyaki ultrahang vizsgálattal megtudhatjuk, hogy mekkora a stroke kialakulásának veszélye.

Ne felejtsük el, hogy a stroke Magyarországon a leggyakoribb halálokok közé tartozik, a túlélők nagy része féloldali bénulásban, járásképtelenségben, beszédzavarban és depresszióban szenved.

1 hozzászólás

Leave A Reply

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com