A nevetés ragályos

4

A jelenség a beszédhez hasonlóan fokozatosan fejlődött ki, talán a kommunikáció első formájaként. A nevetés mechanizmusa nagy hatással van az immunrendszerre, javítja a vérerek és a szív működését, növeli az endorfinok szintjét az agyban, ezáltal ellazítja az izmokat, csökkenti a stresszhormonokat, és mérsékli a fájdalmat.

A nevetéssel megkönnyebbülünk, a felhalmozódott feszültséget levezetjük. A nevetéstől jobb lesz a kedvünk, a nevetés képessége valószínűleg pontosan e célból fejlődött ki az emberi faj számára. A nevetés ragályos, jobban, mint az ásítás, és összehozza az embereket. Freud azt állította, hogy a nevetés az elfojtott agresszió vagy a szexuális feszültség eredménye.

Egy vizsgálat során 1200 ember viselkedését figyelték meg természetes környezetben, és arra az eredményre jutottak, hogy a nevetéshez általában egy másik személy jelenléte kellett. A vizsgálat során a nevetést kiváltó megjegyzések 10-15 százaléka volt csupán kicsit is humoros, mégis hatott a többi emberre. A TV-médiákban ezért is játszanak be felvett nevetést, mert működik. Tehát egyedül szinte sosem nevetünk, azonban társas helyzetekben harmincszor gyakrabban, mint magányosan.

Nevetni vezényszóra nehezen tudunk, ugyanakkor nincs a tudatos irányításunk alatt. A nevetés nemcsak az emberekre jellemző, de az állatvilággal szemben mi tudunk beszélni. Az evolúciós áttörés, aminek köszönhetően ilyen szabadon tudunk nevetni, a két lábon járás következménye. A két lábon járás a beszéd kialakulásának előfeltétele is volt, hiszen a nevetés tulajdonképpen az erőltetett lélegzés hangja. Például egy ló nem tudna futni, ha nem tartaná vissza a lélegzetét, amikor az első lábai földet érnek. Az embereknek sikerült elválasztaniuk a légzést a futástól, ami nagyon fontos a beszéd és a hangképzés szempontjából. Ennek köszönhetjük nevetésünk egyedi hangzását.

A nevetés orvosság is lehet. A nevetésterápiát sikeresen alkalmazzák olyan embereken is, akik krónikus fulladástól szenvednek, vagy gondoljunk csak arra, amikor a kórházakban a „bohócdoktorok” segítenek a betegeknek a nevettetéssel lazítani.

4 hozzászólás

Leave A Reply

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com