A mammográfia és az emlő ultrahangos vizsgálata – beszélgetés Dr. Harmat Zoltán radiológussal

3

Az emlőrák évente több ezer nő életét követeli, holott a korai felismeréssel és eredményes kezeléssel  a tartós gyógyulásra 90 százalék az esély.

 A mammográfia során az emlők állományát és a hónaljárok képleteit (ereket, nyirokcsomókat) monitorozzák. Ez a fájdalom és kockázatmentes eljárás képes kimutatni akár 5 mm átmérőjű rákot is. Magyarországon a 45 és 60 év közötti hölgyeket a rákszűrő program keretében értesítik a szűrés esedékességéről.

 Mai szakértőnk Dr. Harmat Zoltán a Pécsi Tudományegyetem klinikai főorvosa, intervenciós radiológus, ultrahang specialista, a Praxis Dr. Zénó munkatársa.

 – Doktor Úr! Miért fontos az emlők rendszeres vizsgálata?

– A Nemzeti Rákregiszter adatai alapján évente mintegy 2000 nő hal meg hazánkban emlődaganatos megbetegedésben. Ez, az összes daganatos halálozás kb. 15 %-át teszi ki. Az emlőráknál különösen igaz az a tény, ami más daganatos betegségek esetében is fontos, hogy minél korábban kerül felismerésre a daganat, annál jobb esély van a sikeres kezelésre, a gyógyulásra. A korai felismerés pedig csak a rendszeres vizsgálatok elvégzésével lehetséges.

– Hogyan lehet a legkorábban felfedezni az emlődaganatot?

– A legfontosabb, az emlők havonkénti önvizsgálata. Minden nőnek már egészen fiatal korától kezdve meg kell tanulnia, hogy minden hónapban a menstruáció utáni első héten át kell tapogatnia az emlőket és a hónaljakat. Figyelni kell a kemény csomókra, az emlő bőrének elszíneződésére, behúzódására, az emlőbimbó váladékozására. Az emlőben tapintható csomók 80 %-a jóindulatú, de tekintettel arra, hogy a rosszindulatú daganatok általában fájdalmatlanok, sokszor ez miatt nem, vagy későn fordulnak vele orvoshoz. Minden olyan esetben, amikor valamilyen új, korábban nem felfedezett elváltozás tapintható az emlőben szakemberhez kell fordulni.

– Milyen speciális vizsgálatok szükségesek ilyenkor?

– 35 éves kor alatt, illetve nem szült és még nem szoptatott nők esetében az elsődleges vizsgálómódszer az ultrahang. Ez egy fájdalmatlan vizsgálat, melynek során az emlőket és a hónaljakat tekintjük át. Fel lehet ismerni a mellekben esetlegesen kialakult cisztákat, jó- és rosszindulatú csomókat, a hónaljakban meglévő kóros nyirokcsomókat. Persze ez a módszer sem 100%-os, így mammográfia válhat szükségessé. A mammográfia 45-65 éves kor között két évente rutinszerűen ajánlott illetve minden olyan esetben, amikor a radiológus azt a pontos diagnózis érdekében szükségesnek tartja. Sok esetben a kérdéses csomóból kis tűvel szövetmintavételt is kell végezni a további kezelés meghatározására.

– Nemrég a sajtóban olvashattuk, hogy a mammográfiás szűrés nem csökkenti az emlődaganatok halálozási mutatóit. Igaz ez?

– Idén februárban megjelent egy kanadai tanulmány, melyben valóban azt állították a szerzők, hogy a rendszeres mammográfia nem befolyásolja az emlődaganatok halálozási statisztikáját. A cikk megjelenését követően szinte azonnal az Amerikai Radiológus Társaság és ezzel párhuzamosan a Magyar Radiológus Társaság Emlődiagnosztikai Szekciója is cáfolta a cikk állításait több nagy, nemzetközi szakmai társasággal egyetemben. Egyértelműen kimondható, hogy ez egy rosszul megtervezett, rossz diagnosztikai eszközökkel, nem megfelelően képzett személyzettel végzett vizsgálatsorozat volt, mely alapján csak az állapítható meg biztosan, hogy hogyan nem szabad emlővizsgálatokat végezni.

– Tehát mindenképpen hasznosak a szűrővizsgálatok. Kiknek fontos akkor eljárni az emlő szűrővizsgálatára?

– A nők 45-65 év közötti korosztálya a legveszélyeztetettebb az emlődaganatok előfordulása tekintetében. Tehát ennek a korosztálynak két évente mindenképpen javasolt a vizsgálat. Továbbá azoknak, akiknek a családjában előfordult már emlődaganatos megbetegedés, akik valamilyen fájdalmas vagy nem fájdalmas csomót tapintanak a mellükben vagy a hónaljukban vagy bármi olyat tapasztalnak a mellek területén, ami korábban nem volt felfedezhető. Nagyon fontos a plasztikai műtét, az emlő implantátumok behelyezését követő rendszeres, évenkénti ultrahangos vizsgálat az implantátum állapotának, a műtéti heg és a mell mirigyállománya állapotának a meghatározására. Statisztikai adatok alapján a hormonkészítmények rendszeres szedése kb. 1 %-kal, a dohányzás pedig mintegy ötödével növeli a mellrák kialakulásának gyakoriságát. Így fogamzásgátló szedése mellett, valamint a rendszeresen dohányzók körében még panaszmentes esetben is célszerű 1-2 évente az ultrahangos vizsgálaton megjelenni.

Köszönjük az interjút.

– Én is köszönöm a beszélgetést.

 

3 hozzászólás

Leave A Reply

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com